Gratis ungar lever farligt på nätet

Blad-Triton3

Nätet, det underbara nätet, är på tapeten här inne i dag. Och visst är det underbart, då det är tack vare nätet jag kan nå er och vi alla kan nå vänner över hela världen.

För sanna djurvänner ett utmärkt sätt att visa härliga bilder, sprida kunskap och information. Inte minst i de många trivsamma kattgrupper som finns med tiotusentalstals medlemmar.

 

Färg-Artemis2 

Men tyvärr har matte upptäckt att flera av de här grupperna också ett paradis för simpla kattägare. Alltså sådana som låter naturen ha sin gång, tar kull på kull, skänker bort kattungar på löpande band och ger grupperna en dålig klang!

De här kattägarna får sedan flera år tillbaka inte längre annonsera i vara sig dagstidningar eller på annonssajter. Medierna har hedervärt tagit sitt ansvar och för djurens bästa förbjudit annonser där levade djur skänks bort.

 

Sioux10veckor28B 

Men nu har de alltså de här kattägarna hittat nya gratis annonsplatser i de här kattgrupperna på nätet. Och de skänker inte bara bort kattungarna utan försöker ledsamt nog också ofta bli av med dem när de är alldeles för små.

Detta trots att djurskyddslagen sedan många år tillbaka förbjuder kattägare att skilja ungarna från sin mamma förrän tidigast vid 12 veckors ålder. Och lika dåligt är det att blivande hussar och mattar går med på att ta emot uppenbart för små ungar.

 

Träd-Vinnie5 

Vi lever på 2000-talet och borde ha kommit så långt att alla kattägare insett vikten av att ta alla katter, som inte ska användas i avel, till veterinären för att bli lugna snälla och goa. Alltså bli kasterade som det så vackert heter.

Matte har berättat att hennes mormor Frida, redan för 60 år sedan, gick med sina katter i en korg till veterinären Malung för att slippa oönskade kattungar. Och det trots att veterinären där avskydde katter, sköt lösspringande på löpande band och var allmän otrevlig.

 

Matt-Febus2 

Till god katthållning i dag hör att veterinärbesikta, vaccinera och chip-märka och ägarregistrera varje liten kattunge som föds innan den lämnar sin mamma. Det kostar pengar och därför måste också kattungen få kosta pengar!

Och vi måste alla hjälpas åt att sprida budskapet, inte minst i kattgrupperna på nätet, om det inte ska gå alldeles överstyr. För med överfulla katthem och över 100 000 hemlösa katter får det inte bli fler som hamnar på gatan.

 

Lill-Kaj1 

Nu ska jag inte dra alla kattgrupper på nätet över en kam. Men efter vad matte kommit fram till är det bara raskattgrupperna, och den som kort och gott heter Kattgruppen, som helt tar avstånd från allt vad ”buskavel” heter. Och där delas definitivt inga kattungar ut gratis.

Men annars verkar det vara fritt fram och blir lätt ett herrans rabalder om man är kritisk till något som någon lägger ut där. Det behövs därför fler i alla grupper som vågar reagera på inlägg om gratis kattungar och liknande.

Har jag varit för tråkig i dag får ni skippa texten och titta på bilderna på oss och kompisen”Lill-Kaj”! Men matte som under årens lopp fångat och räddat jättemånga övergivna katter och kattungar kände att hon måste få det här sagt. Och då måste jag förstås hjälpa henne!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

 

Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

4 svar på ”Gratis ungar lever farligt på nätet”

 1. Går inte att tjata för mycket om kastrering!!!!!! Skulle också säga ifrån om det skulle dyka upp någon som skänker bort kattungar i dom två grupperna jag ärmed i. Är så tragiskt att så många kattägare inte tar sitt ansvar vad gäller kastrering, vvaccination, chipmärkning och försäkring. Hur ska kattens status kunna höjas när det är så många som inte tar sitt ansvar!!!!!! För övrigt så kan jag tala om att Molly blivit en riktig liten knäkatt och en pajas. Hon älskar att utföra sina tokiga upptåg och mötas av skratt och applåder från oss. Findus är den som hjälpt till mest att få henne trygg. Numer säger han ifrån lite grann. Går ju inte att hon hänger på honom hela tiden, ligger på honom, äter han så knuffar hon undan honom för att äta precis där han äter. Så nu hjälps vi åt att få den lilla fröken att bli mer sjäkvständig. Det har gjort att hon känner sig lika trygg med oss som med Findus och Prinsen. I dag är det sol och varmt så då ska vi passa på att gå till våran alldeles egna katt träningsbana där det finns så mycket spännande och roligt att göra. Fika, mat och vatten tas givetvis med. Även en liten kärra för Prinsen att åka på

 2. Hej Triton och ni andra håller helt med dig och matte om katters öden,Kunde önska att statusen för katten kunde bli mycket bättre, finns mycket att göra där.Sture och jag vet hur det är att bli lämnade så där bara. Idag har vi det bra hos matte som vi tar tass om. Solen lyser idag och då är det balkong häng för oss fyrbeningar.
  Ha en fin vecka allihop.

  Tassekram från Fia,Sture och matte Gudrun

 3. Hej Anja!

  Nej, du har så rätt! Hur ska kattens status kunna höjas när det är så många som inte tar sitt ansvar? Det är sorgligt men tur att de finns sådana människor som du.Både matte och jag känner oss alldeles säkra på att du törs reagera och protestera om du ser att det spårar ur med gratis utdelning av kattungar.
  Vi alla här hemma blir så glada när du berättar om Molly, som var så jätterädd för människor och hos dig har blivit en trygg knäkatt. Samma sak med Findus, som ingen utom matte trodde skulle kunna bli den underbara pojke som han blev i rätt hem.
  Låter så mysigt med era promenader till träningsbanan, med allt roligt ni gör där. Och så gulligt med kärran till Prinsen, som är lite till åren och inte lika pigg som yrvädren Findus och Molly! En fin vecka önskar vi er!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 4. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Trivsamt balkonghäng låter inte så tokigt. Det är annat än vad jag förstår att du Fia och Sture kunde njuta av innan ni kom till matte Gudrun. Matte har berättat hur er matte bestämt sig för att inte ha fler katter, när du lilla Fia dök upp liten och mager som bara den.
  Så mycket bättre mådde inte heller Sture, som matte här hemma skrev om i tidningen sedan han hittats sovande i ett skidspår. Så visst måste något göras för att höja kattens status. Vi får alla hjälpas åt efter bästa förmåga! Ha det så bra tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *