Om humlor och ”kottar” inför Valborg och trädgårdsstart

När-Vinnie7

En humla gör ingen sommar. Men den räcker kanske för att ”Mini-Vinnie” ska lämna humlorna i fred framöver. För veckans jaktlycka slutade olyckligt med både stor tass och svullen kind.

Ont gjorde det också! Så det var en brydd liten jägare som förtvivlat undrade vad som hänt. Matte räddade i alla fall snabbt undan den chockade humlan i en blomkorg.

Humla1

Efter några snabba ryck och envist slickande av tassen, smög ”Mini-Vinnie” in och lade sig i favoritfåtöljen. Där kunde matte snart kolla upp att han inte svällde upp på några farliga ställen. Svullnaden kommer snabbt och det är viktigt att hålla koll på andningsvägarna efter bett och stick av humlor och getingar. Oftast går det bra men blir katten allmänpåverkad bör kontakt tas med veterinär.

Fåtölj-Vinnie2

Det här gäller förstås både hund och katt, och så här på våren är det viktigt att husse och matte är på hugget. För huggormen har vaknat och vill inte bli störd på sin soliga sten av en tassande katt.

Ormbett är både farligare och gör mer ont än insektsbett. Det är också viktigt att katten hålls lugn och i största möjliga stillhet. Den kan till och med behöva läggas in för vård på smärtstillande och dropp!

Bur-Bröder12

Här hemma repade sig ”Mini-Vinnie” snabbt efter humlebettet och ville ut redan under kvällen. Så och i flera timmar låg han sedan väl omhändertagen av storebror Artemis på farstukvisten och bara njöt.

En himla tur att det gick så bra och att han inte blev fullständigt vettskrämd. Nästa dag var han som vanligt igen och hade ha fullt upp att håll koll på mig och mitt frossande i blomurnorna.

Pensé-Triton6

Med humlebettet tog trädgårdsarbetet ett steg tillbaka. Veckan som började så bra med sol och värme, fortsatte med blåst och kyla, regn och rusk. Aprilväder kallas det visst och är en del av livet.

Därför nöjer jag mig med de rosor och penséer vi hann sätta ner och ser framåt emot Valborgsmässoafton. Den finaste av vårliga aftnar om vi alla enas om att fira utan privata smällare, raketer och fyrverkerier!

Ros-Triton17

Inför Valborg och alla brasor som ska tändas vill jag också vädja till alla eldare att flytta mindre brasor en bit och röra om försiktigt i alla stora. Många små rara igelkottar riskerar annars att bli grymt levande stekta.

Det här gäller förstås också alla, som när det nu regnat, vill passa på att elda upp sina gamla löv- och rishögar i trädgården. Förvissa er om att det inte ligger någon liten försvarslös ”kotte” och sover i höstskräpet.

Kotte-Febbe5

Vi måste alla hjälpas åt att skydda det lilla taggiga urdjuret som är det finaste av vänner. Vi börjar vänta på vår ”Kotte” medan det fortfarande är vinter, och det bästa med våren är när han kommer smygande i mörkret.

Det gjorde han för ett par veckor sedan, men har på slutet varit ute på friarstråt i ett par dygn. Så nu väntar vi troget vid kottehålen under staketet på att den lilla vädrande nosen ska titta in igen.   Kotte-Febbe13

Kattmat och pannkaka serveras tillsammans med friskt vatten, och det är bäddat med halm både i ”kottehuset” och under farstukvisten. Vi vet att ”kottarna” levt sig i miljoner år, men blir ändå lika oroliga när han är ute på äventyr.

För utan ”Kotte” ingen sommar, och vi bröder instämmer i det matte säger varje år. Lycka är att ha en ”Kotte” som tultar runt i trädgården om kvällarna och nätterna!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

22 svar på ”Om humlor och ”kottar” inför Valborg och trädgårdsstart”

 1. Hej Anna!

  Tack för det och trevligt att höra från dig! Hoppas många läser mina varningens ord, framför allt om ”kottarna”, då det blivit bakslag på våren och de gärna kryper in i rishögarna och gömmer sig igen. En trevlig Valborg och första maj önskar vi här hemma dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 2. Hej på er godingar!
  Stackars lilla Mini-Vinnie! Tur att det gick bra. Hoppas att han springer åt andra hållet när humlorna och getingarna kommer farande.
  Vilka fina bilder av er alla! Kotte och Febus tycks vara riktiga kompisar. Mini-Vinnie ser så gullig ut med sina tofsar bakom öronen och där han ligger hos Artemis har han det tryggt och gott. Och du Triton är så tjusig där bland blommorna.

  Ha det så gott i vårsolen!
  Kramar till er alla från Gudrun

 3. God eftermiddag Triton! Nu hade väl ändå lillpojken Vinnie tur att han inte blev sjuk av humlebettet. Det kunde ju gått illa det där och humlor är ju roliga att jaga. Förresten har Vinnie träffat Kotte ännu? Om inte så ser jag fram emot när du berättar hur det gått. Ni skall ha en skön Valborg hela familjen. Triton ta nu hand om minstingen så han inte gör samma misstag med humlor igen.
  Tassekramar från Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 4. Nja, någon humleskrutt har jag inte sett ännu men det kan ju vara för att vi har griskallt på nätterna. I torsdags morse var det -8 grader, jag var snabb ute på morgon vändan, idag var det 2 minusar men ännu kallare i vinden. Matten sa att hon inte skulle bli förvånad om det kom en pingvin flygande eller en och annan isbjörn, för så kallt var det, hussen och jag var till Näset en sväng och då slängde det snö i luften.

  Hoppas att ni har bättre väder än vi har, så ni kan vara ute och lukta på blommorna, men hälsa mini Vinnie att han ska ge kattsingen i mumlorna, för de kan stickas om de blir trängda. Annars är de rätt fredliga av sig, jag var väl och krånglade med en när jag var valping men matten blåste av mig så det gör jag inte om, hihi. Ha det så gottigt ni bröder och tvåbeningar!

  Russelpussar i mängf!

 5. Hej på er!
  Här har vi kottebesök varje kväll nu, vår kotte dök upp i tisdags morse och var så törstig! Drack jättemycket vatten, men ville inte ha mat. Sedan har den varit här varje kväll och ätit. Matte tycker det är så roligt, men jag är rädd för dom där taggarna, så jag går inte nära kotten.
  Nu njuter jag för fullt när det är finväder och hoppas verkligen att det inte blir några smällar på Valborg!
  Hälsningar Linus och matte Eva

 6. Hej Gudrun!

  Visst var det synd om Mini-Vinnie” att det skulle gå så illa när han äntligen lyckades fånga sin första humla. Eller var det kanske tur, när det nu gick ganska bra och han förhoppningsvis lärt sig vara lite mer försiktig.
  Det sägs att bränt barn skyr elden, så vi kan ju allt hoppas. Nu blev det tyvärr så kallt igen att humlorna lyst med sin frånvaro de senaste dagarna. Med risk för at han glömmer när jaktlusten sätter in.
  Tack för alla rara ord och en riktigt fin Valborg och första maj önskar vi alla här hemma dig. Nu har du väl ändå blivit av med all den snö du hade senast vi hördes av. Även om det fortfarande är kallt i luften, så går det framåt och blir det bara bättre och bättre för var dag som går!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Hej Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Jodå, visst hade ”Mini-Vinnie” tur som klarade sig så bra som han gjorde. Men nog var han lite bedrövad när tassen och kinden svullnade och gjorde ont! Bättre blev det förstås när broder Artemis tog hand om och tröstade honom en hel kväll.
  ”Mini-Vinnie” har inte träffat ”Kotte” än, bara sett honom på håll. Lovar rapportera om mötet, och även att framdeles försöka hålla honom i styr som insektsjägare.
  En riktigt trevlig helg önskar vi er tillbaka, och hoppas värmen återvänder till Valborg och första maj!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 8. Hej igen!
  Nej, här är det inte riktigt snöfritt än. Vi har en stor hög utanför fönstret som skottats ihop under vintern. Men annars märks det att våren är på väg. Många vårfåglar har nämligen kommit, både bofinkar, bergfinkar, sädesärlor och måsar.

  Trevlig valborg!

 9. Hej Felix!

  Hoppas du är uppe och slarvar lite som jag fast det är sent på kvällen! Så kallt som du har det är det inte här, men ett envist blåsväder går genom både märg och ben här nere. Så några humlor har vi inte sett skymten av sedan den där dagen ”Mini-Vinnie” lyckades fånga sin första.
  Verkar svårt för våren att få fäste, och det är en och annan minus här på nätterna med. Nu hoppas vi på sol och värme till Valborg och första maj och önskar er alla där uppe en riktigt trevlig helg!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 10. God kväll Linus och matte Eva!

  Så roligt at höra att er efterlängtade ”kotte” har återvänt hem till er. Vår är ute på friarstråt sedan ett par nätter, och det skulle inte förvåna om han är och uppvaktar er ”kotte”! För visst är det en liten fröken som brukar vara hos er om somrarna.
  Det är väl just det som är så spännande md igelkottar, att ingen kan styra över dem. De kommer och går som de vill och vet att de är lika välkomna alla tider på dygnet.
  Ha de nu så bra och en riktigt trevlig Valborg och första maj önskar vi alla här hemma er där uppe på Elsborg!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 11. Hej igen Gudrun!

  Så du har inte riktigt snöfritt där uppe hos dig än. Låter grymt tycker jag så här i slutet på april! Men du har i alla fall vårfåglarna att glädjas åt. Måste förresten fråga om det är din egen Måsart som återvänt till dig även i år?

  Tassekram Triton

 12. Godmorgon Triton och ni andra. Stackars Vinnie tur att det gick bra. Så fina bilder på er och hoppas Kotte kommer tillbaka. Här har det hänt saker natten mot torsdagen kände matte röklukt men såg inget när hon tittade ut. Nu blev jag och Sture lite oroliga också för det stack i ögonen. Matte gick ut på balkongen och det brann på grannens balkong snett ovanför. Matte ringde SOS men det var redan larmat. Allt gick bra iallafall men röklukten satt kvar några dagar.
  Vi önskar er en trevlig Valborg
  Tasskram Fia, Sture och matte Gudrun

 13. Nej min egen Måsart har inte synts till än, men jag hoppas att han kommer snart.

 14. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Nu skrämde ni oss verkligen! Måste ha känts väldigt hemskt när ni upplevde obehaget och upptäckte att det brann alldeles ovanför era huvuden. Skönt att höra att det gick bra, men jag förstår att ni kände av röklukten flera dagar efteråt.
  Skönt också att lille Vinnie klarade humlebetten utan några större problem. Fast det var synd om honom just när han hade blivit biten och inte förstod riktigt vad som hänt!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 15. Hej igen!

  Då håller vi tummar och tassar här hemma för att din Måsart kommer tillbaka till dig snart! De börjar komma nu och brukar vara trogna återvändare år efter år efter år…

  Tassekram Triton

 16. Vilken tur att det gick bra för mini-vinnie och humlan. Så mysigt ni har det med kotte. Själv så är jag ute och rör om i alla kasor jag ser nu innan valborg. Kramar från Prinsen, Findus och Molly

 17. Hej Prinsen, Findus och Molly!

  Visst hade ”Mini-Vinnie” tur som klarade så bra, men han blev inte så försiktig som vi hade hoppats. Nu flyger han på nytt, som om inget hänt, efter alla humlor han ser.
  Stort tack till er goa rara matte Anja, för allt hon gör för ”kottarna” och alla andra djur. En sann djurvän är hon minsann! En riktigt trevlig helg önskas ni hela familjen. Matte hälsar också så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 18. Hejsan Triton o bröderna!

  De stora humlorna är drottningarna som överlevt vintern som är ute och rekogniserar efter ett ställe att bygga på och som är hungrig efter åtta månaders dvala ! Så det var nog en av de stora ”Bumblebees” (kallas så på engelska) som lilla Vinnie råkade ut för!! Finns en jätte rolig bok om humlor som heter ”Galen i Humlor” skriven av Dave Goulson som din matte kanske vill läsa och skratta åt!

  Nu önskar vi er alla en jätte Trevlig Valborg!
  Tassekramar från Felix & Felicia

 19. Hej Felix och Felicia!

  Tack för den givande humlelektionen! Alldeles säkert var det en drottning, som ”Mini-Vinni” råkade ut för. Fast den stora humlan var ju hur fredlig som helst tills ”Mini-Vinnie” lyckades fånga den i luften.
  Så klart den bevingade raringen måste få försvara sig! Matte är näst intill galen i humlor och vill att vi ska låta bli dem. Hon försöker rädda alla som råkat i nöd på ett eller annat sätt.
  Boken Galen i humlor borde passa henne perfekt! Den ska vi se till att få tag i så kan hon läsa för oss. Tack för tipset och ha nu en trevlig fortsättning på den här vintriga vårhelgen.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus, och ”Mini-Vinnie”

 20. Tusen Tack. Lugn och skönt har Valborg varit. Inga smällare eller raketer har skjutits i Ulvshyttan. Fast livat blev det igår när Sverige spelade hockey:))))) Molly blir lika tossig som jag. Allt är tillåtet då så tavlor gardiner hänger på svaj. Findus tittar på och deltar mer och mer om än mer försiktigt. Prinsen suckar och tycker vi är lite tokiga men roliga att titta på :))))

 21. Hej igen i Ulvshyttan!

  Skönt att höra att Valborg förlöpt lugnt. Här har det väl ”puttrat” på lite men inte alls så illa som förr om åren.
  Ser att det gått vilt till inomhus därhemma hos er. Det är precis som det ska vara tycker bröderna och jag och matte håller med. Hon är också en sådan där som går in med både själ och hjärta i allt hon gör.
  Ha det nu så gott, så hörs vi om en stund i nya bloggen igen!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *