Broderligt samtal på ljugartaket

Förvandlingsnummer talas det om bland travhästar, men här hemma har vi ett smått otroligt bland oss kattbröder. Jag tänker förstås på lillebror Febus, som i somras fortfarande var ett älskat men rymningsbenäget busfrö.

Den dag ”Mini-Vinnie” tassade in här hemma, förvandlades han plötsligt till en trygg och kärleksfull storebror. De är oskiljaktiga, och det känns varmt i hjärtat att se honom sitta på ljugartaket och inviga minibror i allsköns hemligheter.

 

Ljugartaket är lilla redskapsskjulets tak med utsikt över stan. Då det varit plusgrader i helgen, och blött och isigt på gården, har de suttit där och kollat utsikten medan ”Mini-Vinnie” säkert fått inblick i både nyttigt och onyttigt.

Resten av veckan har de lekt och busat i snön som öst ner och haft hur roligt som helst. Måste erkänna att deras bus smittat av sig både på broder Artemis och mig, fast jag är fem år och borde veta bättre än att slåss på skoj med min bästebror.

 

Men kan man bli annat än glad när lillebror Febus bjuder på sig själv och nästan står på huvudet för att få igång oss. Jag trodde det var omöjligt tills jag såg honom, och tror det än fast jag sett honom upp och ner med egna ögon.

Även broder Artemis blev helt perplex och sittande framför honom utan att fatta någonting. Men Febus verkar vara hur mjuk i kroppen som helst, och frågan är om inte ”Mini-Vinnie” är ämne till en liten akrobat han också.

 

Visst kan broder Artemis och jag göra konster vi också men inte uppträda så fullständigt huvudlöst som Febus. Däremot har jag känt att leklusten tagit fart med ljuset, och den här gången är jag säker på att det vårkänslor på gång.

Redan nu har vi också haft ovälkommet besök av årets första utomjording på allmänningen! Verkar vara en ny förmåga, som gör att det inte är roligt att komma ut och mötas av de ”otrevliga” dofter han sprayat på dörren till det gemensamma redskapsskjulet utanför grinden.

 

Det heter att mars är kattmånaden framför andra, men jag vill påstå att den med våra mildare vintrar flyttats till februari. Bara ett par veckor kvar tills det vårliga eländet är i full gång, och alltså dags att beställa tid hos veterinären.

Jag menar förstås för alla  hussar och mattar med lösspringande katter, som inte varit till veterinären för att bli id-märkta, lugna, snälla och goa. Det hör till god katthållning, och den som inte håller med på det är inte värd att ha katt.

 

Nu var jag kanske lite elak, men jag  hoppas att de flesta av er, som följer mig i bloggen, hjälper till att sprida mitt budskap. Allt för att slippa stackars oönskade kattungar och göra oss katter mer jämställda med hunden  i samhället.

Matte har berättat att det fortfarande lär finnas över 100 000 hemlösa katter, som grymt svikits av sina ägare i vårt avlånga land. Det är skamligt och jag skulle vilja klösa ögonen ur dem som överger sin katt när de tröttnat på den och den skulle börja kosta pengar!

 

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

8 svar på ”Broderligt samtal på ljugartaket”

 1. Ja man kan ju undra vad som sägs på ”ljugartaket” det är nog lite som ”ljugarbänken” för tvåbeningar! Där sägs det nog ett och annat. . . . !!! Så Mini-Vinnie får nog veta både det ena och andra om ”kisse-världen”!! 🙂
  Usch finns det så många hemlösa katter det var grymt hemst! Man kan ju undra varför inte tvåbeningarna tar hand om sina husdjur bättre!!!
  Tassekramar Felix & Felicia

 2. Hej Felix och Felicia!

  Ja, det är nog så sant som det är sagt att det sägs ett och annat, som inte passar husse och matte, på ljugartaket. Jag tycker det syns på brödernas ansiktsuttryck, och vi andra skulle allt bra gärna vilja veta vad som avhandlas i hemlighet.
  Hoppas innerligt att lillebror Febus inte avslöjar allt bus han gjort innan ”Mini-Vinnie” kom!!! Jag tror förstås att han blivit så pass förståndig att han låter bli det.
  Och det här med alla hemlösa katter kan det inte talas nog mycket om. Vi måste alla hjälpas åt att föra deras talan, då de inte kan göra sina röster hörda själva!
  Ha det nu så bra, och snälla hälsa er matte att vi återigen haft problem med mailen, så att vi förlorat den senaste bilden hon skickat. Kanske kan hon göra det igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

 3. Det märks tydligt att Minstingen Vinnie lyssnar noga på hemligheten som
  broder Febus har att berätta. Han har ”bergis” fått något att tänka på som han gömmer i sitt hjärta.
  Det är förresten obegripligt att det finns så många hemlösa katter bara i Sverige. I USA är det både fängelse och höga böter på misshandel och vanvård av djur. Inget som: ”bara en katt eller hund.” Det borde vara lika stränga straff hos oss. Har man åtagit sig att vara vårdare åt ett levande väsen har man banne mig skyldighet till detta hela vägen. Det gäller mat värme och försäkring.
  MJAU! var ordet.
  Emmchen och matte V

 4. Hej Emmchen och matte V!

  Visst verkar det vara något väldigt spännande, som bästebror Febus berättar för ”Mini-Vinnie”, för det riktigt syns hur han funderar över det han får höra. Hur gulligt som helst bara Febus håller tyst med alla sina rymningseskapader.
  Och jag säger som jag sagt förut, vi måste alla hjälpas åt att sprida information och kunskap så alla katter får ett bättra liv! Ha det nu så gott och hoppas året börjat gott för er!

  Tasekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie!

 5. Jag undrar så vad Febus berättar för Mini-Vinnie på den översta bilden, eftersom Mini-Vinnie lyft upp tassen mot munnen, kanske av förfäran eller förundran. Vore väldans kul att få veta vad, så om du Triton vet så kan du väl viska, hihi.

  Skönt att ni också fått lite snö, så det inte är bara is överallt, här kom det rätt rejält men sen regnade det och snön sjönk ihop men det är i alla fall vitt överallt. Var med hussen i skogen här om dagen och där må ni tro att det är mycket snö, skulle jag gått just där hussen gick så hade jag fått simma, nästan metern på vissa ställen. Hörde av matten igår att det var 1 m snö vid Trysilfjället, så nog finns det snö i vår nära omgivning, till glädje för alla de däringa skidåkarna som far fram här.

  Nu får ni ha det så braigt nere i VM-staden, busa nu riktigt mycket med Mini-Vinnie, så han bara känner ända in i benmärgen att ni är bästebröder allihopa.

  Russelpussisar i mängd!

 6. Hej Felix!

  Du må tro att vi alla undrar vad det var Febus viskade till ”Mini-Vinnie” där uppe på ljugartaket. Hoppas bara att han inte ville imponera på minstingen med sina vådliga rymmarhistorier.
  Vi får väl se vad tiden lider, men de tycker det är jättespännande att sitta där uppe och hålla kolla på allt som sker utanför staketet. Mini-Vinnie är som en liten kopia av lillebror Febus, fast mindre än han var som kattunge för ett par år sedan.
  Här är det ömsom plus- och ömsom minusgrader och glansis nästan överallt. I morgon väntas mer snö, och det väntar vi förstås på med spänning.
  Må så gott och hälsa alla där uppe hos dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

 7. Tack, kära Pia, för alla fina bilder och roliga och kloka texter! Jag har en fråga om den röda pricken – är det en liten laserlampa? Jag har provat, men blir lite rädd att Missen ska bli frustrerad av att han aldrig får tag på den. Och så har han en benägenhet att försöka titta på lampan, det är väl inte bra? Men jag kanske är överdrivet försiktig. Det var ju ”hon på TV” som rekommenderade den och jag har tänkt tidigare att fråga dig om det här.
  Goa hälsningar från Missen och mig till alla er!
  PS Förlåt Triton att jag skriver till din matte men det var lättast så.DS

 8. Hej Siv!

  Det går så bra så att fråga matte om röda pricken! Det är en liten laserpekare, som brukar sitta på nyckelringar, och använd med förstånd tror hon inte att det är farligt för din katt.
  ”Mini-Vinnie” har inte fått leka med den då han var liten, just för att matte var rädd för att han skulle bli för frustrerad av att aldrig få tag i bytet. Men nu har han fått börja busa med den och tycker att den är det roligaste som finns.
  Skulle säkert roa din ”pojke”, och laserpekare finns både i djuraffärer och hos Clas Ohlson. Matte tycker att de hos Clas Ohlson är både billigast och bäst! Väl värt att testa, och berätta gärna hur det går!

  Tassekram Triton & Co

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *