Nu lämnas de åt sitt öde!

 

Här ligger vi alla tre och gottar oss som bäst efter dagens kvarterspromenad. Kunde ha det hur mysigt som helst, om jag inte visste hur sorgligt många andra katter har det.

Just nu inför skolstarten är det som värst för många små lurviga kelgrisar. De bara överges när semestern är slut och lämnas kvar vid sommarvistet med ett fat mat att klara sig på hela vintern.

En vinter de inte överlever, om de inte har turen att hittas och tas omhand av snälla människor. Än är de inte förvildade, om än lite rädda, men snart är det för sent att rädda dem.

 

Matte brukar säga att det inte bara är djurplågeri, utan också grymt mot barnen, att bete sig på det här sättet. Det är lått hänt att tro att barn inte förstår så mycket, men inget kan vara mer fel!

Ingen vet heller vad de barn, som förlitat sig på föräldrarnas löfte om att katten klarar sig, får utstå när de kommer till skolan. För där får de snart höra sanningen och förstår att deras lilla kelgris är på väg att bli en mager utsvulten sommarkatt.

Därför håll ögonen öppna ute i skogen, och var vaken för svaga ljud. De kan komma från en ensam förtvivlad liten katt! En katt som nyss varit älskad, och överöst med livets goda, men nu är ensam och inte klarar sig på egen hand.

 Broder Artemis roar sig med att jaga humlor, men han vet att många har det svårt. Tveka därför aldrig att hjälpa ett nödställt djur. Polisen är faktiskt skyldig att ta hand det som hittegods, om inte länsstyrelsen väljer att besluta om ett omhändertagande enligt djurskyddslagen.

Låt dig inte luras om polisen nekar och du ringer på jourtid. Försök bara hjälpa djuret över natten eller helgen, och lämna sedan över det till polisen. Finns det ett katthem i närheten hör du förstås av dig dit.

Där får du säkert råd och hjälp att ta hand om djuret om det finns plats. Sorgligt nog är katthemmen så gott som fullbelagda året om! Bara för att simpla ägare struntar i att kastrera och id-märka sina katter.

 

När åskan går roar sig lillebror Febus med att vakta husses skor. Han går ut och in som han vill men vet att det bara här i länet sitter hundratalet katter på katthemmen i Borlänge, Smedjebacken och Hedemora och i tillfälliga jourhem.

Därtill kommer alla polisens katter, som omhändertagits på grund av misskötsel i hemmen. Just nu busar sju sådana kattungar och deras två mammor på polisens inkvarteringställe i Falun. De väntar på beslut från länsstyrelsen och hoppas sedan hitta nya trygga hem.

Blyga men jättesöta efter en tuff start i livet! Så vet du någon riktig djurvän, som eventuellt skulle vara intresserad, är det bara att du mejlar matte på gpia.persson@outlook.com så lotsar hon dig vidare.

 

Tänk i sammanhanget också på att aldrig börja mata en främmande katt utan att han en plan på hur du fortsättningsvis ska hjälpa den. Annars har du snart en katt till och en kull förvildade ungar att ta hand om.

För har du börjat mata anses du av både polisen och länsstyrelsen som ägare och katterna som dina. Det kan tyckas märkligt, men så är det! Så se till att vara överens med myndigheterna innan du börjar mata på egen hand!

Det här med övergivna katter är ett sorgligt kapitel som aldrig verkar få något slut. Ändå skulle det vara hur enkelt som helst om alla hussar och mattar tog sitt ansvar och kastrerade, id-märkte och vaccinerade sina katter innan de släpps ut ensamma överhuvudtaget!

 

 Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

8 svar på ”Nu lämnas de åt sitt öde!”

 1. Åh vilka små sötnosar ja man blir både ledsen och arg över hur katter behandlas önskar att folk någon gång lärde sig. Önskar man kunde ta hand om fler men det går ju inte. Ja Triton och dina bröder har det bra och fin trädgård att vara i. Ha en fin vecka och hälsa matte och husse så gott.
  Nosbuff Fialotta Stensture och matte Gudrun

 2. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Visst är de små liven söta och alldeles oskyldiga till att ha hamnat hos polisen. De kommer från en kattsamlare, som redan tidigare har djurbegränsning, men överträtt den med råge.
  Nu är det bara att hoppas att polisen lyckas hitta trygga kärleksfulla hem åt alla småttingarna och deras unga mammor. Och matte Gudrun sprid gärna att de finns till människor du litar på!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Jag och matten blir så arga, när vi tänker på alla övergivna katter och hur idiotiskt det är, att bara överge en katt när sommaren är slut, är verkligen folk så dumma i huvudet att de inbillar sig att katten klarar sig själv eller är det bara så enkelt att gå därifrån och låtsas som ingenting. Matten och jag anser att straffen för djurplågeri borde vara skyhöga, för då kanske att folk tänkte sig för både en och två gånger innan de ställde till något för de fyrbenta.

  Det var sjutton va mysigt ni har, ser lite lyxigt ut med egen trädgårdsgrupp, fast det är ni värda tusen gånger om, hihi. Nu har det börjat regna här men det är rätt skönt, för då kan jag ligga och slappa. Hussen var ju ner till den däringa branden i ett par dygn, då var ju jag tvungen att hålla vakten, så inte matten försvann. Jistanes så jobbigt, hon är ju inte stilla alls, jag är helt slut fast hussen var tillbaka redan i lördags.

  Ni får ha det så braigt där nere i stora staden och visst lovar matten och jag att hålla koll efter katter, men här har vi inte sett några på hela sommaren men säker kan man aldrig vara.

  Russelpussar.

 4. Hej Triton!
  Men vilka filmstjärnor ni är! Du måste berätta hur matte gör när ni ska posera så där fint. Säjer hon ” där vill jag att Triton ska ligga, du Artemis tar den stolen och du Bus-Febus får trona på bordet ”? Alla bilder är så underbara, man kan sitta och titta på dem hur länge som helst.
  Nu regnar det här och det känns riktigt skönt.
  Önskar er en skön fortsättning på sommaren!
  Kramar till er alla fem!

 5. Hej Felix!

  Visst är det dåligt att så många kattägare inte tar sitt fulla ansvar för sina djur. Bara här i vårt län är det ständigt ett 100-tal katter och ungar som är tillfälligt omhändertagna, och i vårt avlånga land över 100 000.
  Det är som en ond cirke, som aldrig tar slut. Därför måste det bli lag på ID-märkning och registrering av alla kattungar.
  Först då får de en identitet och lite trygghet i samhället. Men de som bestämmer är tydligen för fega för att våga fatta ett så livsviktigt beslut.
  Här öser regnet ner, och det tackar vi för med tanke på den stora farliga skogsbranden. Har din husse varit nere där och arbetat vet du förstås mer än vi som bara känt av röken lite.
  Må nu så gott och sprid gärna vidare att polisen har kattmammor och kattungar som behöver trygga stadigvarande hem. Vi hörs och ses!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 6. Hej Gudrun!

  Nu ska jag berätta precis hur det går till när matte ska plåta oss. Hon passar på när vi är på plats, och det är vi nästan jämt för vi är riktiga linslusar!
  Vi är alltid redo, så hon behöver bara kolla in oss och trycka på klickknappen på bildapparaten. Och det är faktiskt rätt så underhållande att se henne krypa omkring och ligga raklång på marken för att bilderna ska bli bra!
  Regnar gör det här också, så vi har lie av en vilodag i dag. Det kan behövas bland efter alla sena nätter på jakt i trädgården. Husse och matte hälsar så gott till dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

  Regnar

 7. Hej Pia! Hoppas det är bra med er och missarna.Tänker mycket på er!Vi mår bra med våra siames tjejer,den ena går framåt och den andra går bakåt…hehehehe här gäller det att ha tålamod.Usch man blir så ledsen när man vet att det finns så onda människor som lämnar en katt efter sommaren.Om jag kunde skulle jag ta hand om alla katter i hela världen.
  För flera år sen hittade vi en liten svart/vit kille som jag starkt misstänkte inte hade ett hem.Några småkillar gick och bar honom lite då och då och jag sa till dom att jag tar hand om denna lilla kille jag.Så jag kastrerade och vaccinerade honom hos veterinären och eftersom jag inte kunde ta hand om honom själv så lade jag ut en annons.Över 50 personer hörde av sej.Lilla Sylvester som jag döpte honom till kom till en familj i Borlänge som hade en villa nära skogen och som nyss förlorat sin 17 årige katt.Jag tänker fortfarande på honom och hur han gärna satt på ryggstödet på toan för att vänta att man var klar och som oxå gärna satt på bänken över badkaret och gjorde mej sällskap när jag badade.Den lille rackarn har nog haft det väldigt bra och jag kände att det var rätt familj.

 8. Hej Nina och Ebou!

  Så roligt att höra från er. Det är bara bra med oss men alldeles för länge sedan vi sågs. Vore så trevligt om ni ville hälsa på igen medan det fortfarande är sommar och går att fika ute i trädgården.
  Skönt att höra att det går bra med era missar, även om det tar lite längre tid för den ena att bli hemmastadd. Men med er som husse och matte går det säkert bra.
  Visst är det grymt med alla övergivna katter. Du minns själv hur det var med lille Sylvester, fast det är så många år sedan du hjälpte honom till ett tryggt liv.
  Husse och matte hälsar så gott och hoppas att ni hör av er.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *