Svalkande tips i sommarvärmen

Årets lataste vecka, men också den somrigaste i kattaminne! Vi bröder har knappt varit av gården och knappt in i boningshuset heller.

Bara slöat, legat på rygg och luftat magen dagarna i ända. För att sedan jaga, busa, leka lura måsen och smyga på ”kottarna” om nätterna.

 

Hur härlig den än är så tar värmen på krafterna. Broder Artemis och jag klarar den bra, men lillebror Febus blir tagen och behöver hjälp att svalka sig.

Ett bra tips är att ha en badbalja med svalt vatten och en ren tvättsvamp i beredskap. Svampen blöter matte och stryker ut vattnet på oss till lillebror Febus stora förtjusning.

 

Leka fiskdamm i fågelbadet är en annan favorit, som både roar och svalkar tassarna. Perfekt i värmen tycker Artemis, som kan hålla på och fiska smått och gott hur länge som helst.

Just det där att svalka tassarna känns jätteskönt, då det är nästan bara genom dem vi katter svettas. Det är också därför vi och många andra pälsdjur är känsligare för instängdhet och värme än ni hussar och mattar.

 

 En annan som är väldigt känslig för solen är ” Kotte”! Hamnar han av misstag i solgass mitt på dagen är det farligt lätt att han blir uttorkad och liggande där.

Uttorkningen går snabbt och i hans fall kan en skål med friskt vatten rädda liv. Så ha alltid ett par låga skålar med friskt vatten i trädgården till glädje även för lillpippis och alla pippisungar.

 

 För den som ska ut och resa i en varm bil har jag ett bra och välbeprövat tips. Ta isklabbar från frysen, linda in dem i en stor handduk och lägg paketet som madrass under dynan i kattburen.

Fungerar jättebra och svalkar flera timmar i bil som saknar modern luftväxling. Men bara under resans gång!!! När bilen stannas och parkeras får inget djur lämnas ensamt kvar.

 

 Till sist vill jag tipsa om att en liten ”sprutt” fluffig spraygrädde, direkt från kylskåpet, är guld  värd för den där riktiga sommarkänslan. Perfekt även att ha med i kylväskan på resa, då den både svalkar och lenar en varm och torr hals.

Innan jag slutar vill jag också påminna om min traditionella ”Liten Öppen Trädgård” här hemma sista söndagen i juli! Då är alla som vill och kan välkomna på fika och en stunds kattprat.

 

Jag håller utkik efter mejl, så anmäl dig redan nu  på adress gpia.persson@outlook.com om du är intresserad och vill vara med. Det går också bra att slå oss en signal på 023-195 35.

Jag hoppas förstås få se både gamla och nya vänner här hemma den 27 juli. Min alldeles egen dag, som jag ser fram emot att få dela med er och är så otroligt stolt över!

Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 

8 svar på ”Svalkande tips i sommarvärmen”

 1. Tack för de fina tipsen, här har fåglarna hela ån att svalka sig i de sitter på stränderna och dricker vatten, fast ett fågelbad vore inte fel förstås. Själv har jag en jättestor vattenskål på altanen som jag brukar bada tassarna i, ibland vickar jag ut den över mig om jag inte hinner undan, hihi. När det var som varmast så plocka hussen in mig i duschen och jag fick en svalkande dusch, hör och häpna jag slapp det där löddriga skräpet, hihi.

  Det där med isklumpisar i handduk lät väldans skönt då våran ac i bilen gått åt pipsvängen så nu är det bara kd som gäller. Så nästa gång som det blir långtur ska matten få fixa det där med klumpisarna. Idag behövs det dock inte bara 15,4 plussisar ute och ösregn, fast det är rätt skönt det också.

  Hoppas att ni har det riktigt braigt nere i storsta’n och kan musa med era tvåbeningar och kottarna.

  Russelpussar i mängd till både två- och fyrbenta!

 2. Hej Felix!

  Härligt att höra att mina små tips kommer till användning. Vi hade inte heller någon sådan där modern kylanläggning, i den gamla älskade storbilen, utan har kört med ”klumpisar” i alla år.
  Husse och matte hämtade till och med broder Artemis i 30 graders värme, när han var bara 12 veckor, och han åkte den 20 milen från Brandalsund hur svalt och skönt som helst.
  Det där med att svalka tassarna är verkligen jättebra! Fast det behövs inte här i dag heller, då det bara är 21,9 grader i skuggan. Lillebror Febus var på rymmen en stund i regnet i går kväll igen, så här är det lite avslaget på morgonen fast han mår bra!
  Ha det nu så trivsamt hela familjen där uppe, och bästa Felix håll tassarna för vita Blondi som startar som nummer ett i första loppet på Rättvik i kväll. Det betyder förstås att vi blir instängda några timmar!!! Men det får vi väl stå ut med!
  Hoppas bara att det går det bra för henne, så husse och matte är på gott humör när de kommer hem. Då kanske vi får vara ute lite senare på kvällen och natten i stället trots att den välsignade fotbollen tyvärr är slut!!
  Den har varit en gudagåva för oss, som fått vara ute halva nätterna i flera veckor!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Så många bra tips du har Triton, våran matte svalkar oss också med vatten på tassarna, vi har haft 30 grader inne så det har verkligen behövts. Febus är en riktig rymmare verkar som eran trädgård inte räcker till för honom. Idag är det svalare ute så vi har intagit mattes säng och sover. Ha en bra vecka med dina bröder och matte och husse.

  Nosbuff från Fialotta, Stensture och klapp från matte Gudrun.

 4. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Ja, visst är det skönt att svalka tassarna med vatten. Det har sannerligen behövts, och lillebror Febus har matte fått blöta överallt med tvättsvampen.
  Han har varit from som ett lamm i värmen, men vi har som sagt problem med utomjordingar som gör Febus fullständigt galen. Och det är inte vara vi som har problem, det är lika hos alla grannarna.
  Just nu sover både lillebror Febus och broder Artemis sött, och jag är på väg att ta en ”tuppis” jag med. För så fort ”lillbuset” vaknar måste Artemis och jag ju hålla koll på honom i hans förehavanden som det så vackert heter.
  Må nu så gott, solen är på väg att gå upp!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 5. Hej på Er i Falun!! =)
  Här i Hofors är det bra med oss. Fast det har varit både upp och ner. Raise har inte mått så bra nämligen, matte tyckte att han kändes smal och blev orolig för honom. Så det blev att beställa tid hos veterinären i Falun. Matte och ”mormor” åkte dit med honom. Han hade varit jätteduktig och han charmade dom alla. Allt såg bra ut, blodproverna, röntgen och tempen var bra. Men han vägde lite för sin storlek. Dom fick med sig speciell burkmat till honom som han mer eller mindre glufsa i sig. Sen vad dom in igen för att kolla igen, fast den gången var de ultraljudet, men de visade inget. Men Raise hade gått upp i vikt. Så nu fick han torrfoder som han ska äta. Matte ska tillbaka med Raise till Falun någon gång nästa vecka. Då ska dom ta blodprover, om det inte visar något så kan det ha varit att Raise har sörjt Abbe och Max. Dom gick bort med en månads mellanrum.

  Men annars är allt bra. Vi ska till helgen åka till stugan och bara ta det lugnt. Helgen som var, så var vi i Degerfors. Matte, ”mormor” och ”morfar” var på dop.

  MVH Vi i Hofors =)

 6. Hej på er i värmen! För min del tycker jag det är underbart med värme,är ju van Floridavärmen:) Bra tipps som du kommer med för alla katt och djurägare. Jag hoppas kunna komma och hälsa på er Men jag och min man har 20-årig bröllopsdag den helgen .Fast jag skulle så gärna få ge dej och dina bröder en riktig bamsekram. För ni är dom finast som finns. Kram på er i värmen.

 7. Hej hela familjen i Hofors!

  Förstår att det varit lite upp och ner hos er om Raise inte har mått bra. Tur han går på koll hos veterinären, och jag blir inte ett dugg förvånad om det är förlusten av vännerna Abbe och Max om gjort honom nedstämd.
  Jag minns själv hur vi här hemma sörjde när allas vår storebror Nisse gick bort. Det var en sorg så stor att den inte går att beskriva i ord.
  Håller tassarna för att det går bra, när er matte ska in med honom tillbaka till veterinären. Ha de nu så bra i stugan till helgen, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 8. Hej Vivianne!

  Förstår att du trivs nu när det äntligen blivit riktig sommar här hemma efter din långa vistelse i Florida. Vi tycker inte det är så illa vi heller, och husse och matte älskar värmen.
  Vill passa på att önska dig och din man en trevlig 20-årig bröllopsdag och ser fram emot att få träffa dig en annan gång.
  Du vet att du alltid är välkommen att hälsa på oss här hemma. Vi har ju liksom blivit goda vänner genom den här sagolika rymdposten i arbetsmaskinen.
  Ha det nu så bra och må så gott tills vi hörs och ses igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *