Mitt i paradiset lurar farorna!

Sommar, sol och slöa dagar! Det njuter vi av här hemma just nu. För ingen av oss orkar väl med så mycket mer än att ligga och filosofera i värmen!

Öppna dörrar och fönster, svalkande vatten på gården och skuggiga rabatter att ligga i. För att inte tala om ”kotteburen”, som är min hemliga favorit, dit jag smyger jag in i halmen så fort jag kommer åt.

Men mitt i paradiset lurar också många faror som det gäller att se upp med. Huggormarna är på bettet, fästingarna lika så och getingarna är jättestora i år! Dessutom är många trädgårdsväxter farliga att äta, och riktigt otäck blir trädgården av giftig ogräsbekämpning.

 

Så det gäller för alla hussar och mattar att vara på sin vakt, då det är lätt hänt att vi nyfikna katter annars råkar illa ut. Jag har själv blivit getingstungen mer än en gång! Så jag vet ur det känns att ligga med stor tass eller svullen kind och bli ompysslad av matte.

Ändå är det lindrigt jämfört med att bli huggormsbiten. För ormens gift kan skada lever och njurar! Därför ska en biten hund eller katt bör hållas i mest möjliga stillhet och snarast tas till veterinär.

Där läggs ormbitna katter och hundar in på dropp och får smärtstillande medel. Katter klarar ofta ormgift bättre än hundar, som i ytterst allvarliga fall kan numera även behandlas med serum. Det räddar liv men är väldigt dyrt!

 

När de gäller de fästingarna handlar det om att mota Olle i grind och få dem att tycka så illa om oss som möjligt. Det kan göras på olika sätt, men vi som vill undvika giftpreparat föredrar fästingavvisare och bärnstenshalsband.

Kompisen Loke, som hälsade på häromdagen, var snyggt prydd och tryggt utrustad med både halsband och avvisare. Hur den sistnämnda fungerar går över mitt förstånd, men det lilla röda hjärtat lär skrämma bort fästingarna.

Hjärtat ger nämligen  ifrån sig någon sorts elektronisk signal, som vi andra inte hör men fästingar och löss avskyr. Ultraljud heter det visst, och hjärtat är lika ofarligt att bära som det omvittnat effektiva bärnstenshalsbandet.

 

Det finns också kemiska fästingmedel för både hund och katt. Medel som är effektiva men giftiga och har visat sig orsaka hudproblem hos många djur. Ett sådant är Frontline, som i rätt dos och styrka passar både hund och katt.

Ett annat är Exspot, som bara får användas på hund!!! Det är livsfarligt för katt och då det slår ut levern och i värsta kan leda till döden! Viktigt att veta för den som har både hund och katt och tror sig kunna använda Exspot på båda.

När det gäller trädgårdens växter är det framför allt de färggranna liljorna tillsammans med stormhatt och änglatrumpet som är riktigt giftiga. Väldigt farlig för oss katter är också den just nu blommande vita liljekonvaljen, hur liten och oskyldig den än ser ut.

 

Medan Loke vilar vill jag bland nymodigheterna varna speciellt för den japanska kottepalmen. En en grön växt, med vajande flikiga blad, som säljs i flera butiker och har blivit väldigt populär.

Men se upp! För kottepalmen är väldigt giftig och har redan i år tagit flera katters liv. Många fler av trädgårdens växter är också högst olämpliga att äta, och för att vara på den säkra sidan är det bäst att husse och matte att kollar med inköpsstället.

Bland många populära barrväxter i trädgården är alla arter av idegran de absolut giftigaste. Väl värt att lägga på minnet, då idegranen är lågväxande och lättåtkomlig, samtidigt som den blir väldigt gammal. 

 

Och medan jag fortsätter hålla koll på Loke, från min skuggplats under ljugarpallen, passar jag på att tacka för mig för i dag och hoppas mina små tips kan komma till nytta om olyckan skulle vara framme.

Jag hoppas förstås att vi alla slipper både såväl ormbett, som getingsting och förgiftningar och får en jättefin skadefri sommar. Men som det heter – i de lugnaste vattnen går de farligaste fiskarna – så var rädda om er allesammans! 

 Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

8 svar på ”Mitt i paradiset lurar farorna!”

 1. Bra Triton att du varnar för alla faror som finns i trädgården. Alla farliga växter som man inte tänker på annars. Du och dina bröder har väl kelat lite extra i dag nu med eran mattemamma. Bamsekram till dig och dina bröder. Hälsa husse och matte också.

 2. Vilka bra tips du gav oss Triton var några där som våran matte inte visste om.Vilken fin vovve ni hade på besök. Vi katter har mest legat på mattes säng förra veckan var för varmt på balkongen. Bara på nätterna sov vi där då var det mycket svalare. Ha en fin vecka nu allihopa.
  Nosbuff från Fialotta, Stensture och klapp från matte Gudrun

 3. Hej Laila!

  Jag är ju storebror och tar hand om bröderna här hemma, så då vill jag ju ta hand om och varna alla andra för faror med.
  Jodå, nog har jag gosat med matte medan jag skrivit under helgen, och i dag har jag varit med husse och matte till trollskogen i Kottbo och klättrat på upptäcktsfärd där.
  Ha det nu så bra tills vi ses och hörs. Titta gärna in när solen skiner och du har vägarna förbi.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 4. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Så glad jag blir att höra att mina små tips och råd fallit i god jord och uppskattats av er. Sprid gärna bloggen vidare om ni vet fler som kan ha nytta av det jag skrivit.
  Lite svalare i dag, så nu blir det till börja jobba igen och hjälpa husse och matte sätta fler rosor. Fast först måste jag vila en stund efter besöket i Trollskogen ovanför Kottbo.
  Må så gott alla tre, och jag hoppas förstås att vi får se dig matte Gudrun här hemma i sommar! Du vet att du alltid är välkommen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 5. Ser att du har främmande av en mycket stor hund, en sån lekte visst taxarna med när de var småa, men jag brukar träffa en annan stor hund, en Briard och han är jättesnäller. Så jag antar att den däringa Leonbergern är lika fredlig ser i alla fall ut så.

  Jag har pippi på humlor men matten har trätat på mig så jag kanske ska låta bli dem, för hon säger att det är inget roligt att slå ihjäl dem för att jag slagit vingarna av dem. Just nu är jag lite sleten det tar på krafterna att springa ifrån både hussen och Lillhussen, bilen gick det inte att kuta ifrån, hihi.

  Matten är skeptisk till det är med gifter så hon säger att hon får väl plocka de fästingar som blir, här uppe finns inga, i alla fall har inte matten sett några på någon av hundarna men man kan förstås inte vara säker. Ormar har hon heller inte sett några men myror har vi gott om, kanske det beror på det, för de samsas visst inte så braigt.

  Här har vi bara vitmossa, renlav, blåbärsris, lingonris, tallar, vanlig skogsgran och björk, en och annan asp finns det också, så det är inga farliga saker som växer här som tur är.

  Nu ska jag ta igen mig en stund, för det tar på krafterna att kuta på det där viset, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 6. God kväll Felix!

  Förstår att du är trött och sliten efter att ha varit ute på stolletok och försökt kuta från husse och lillhusse. Tur att de hade bilen att ta till, så de kunde fånga in skjutsa hem dig till matten.
  Du anar inte hur orolig hon blev, när hon upptäckte att du var på rymmen. Så du måste lova att sluta med det där och snällt stanna hemma hos dem som älskar dig!
  Jodå, hunden Loke som brukar hälsa på är hur snäll som helst, och jag brukar roa mig med att sätta honom på plats när han är här. Jag viker inte en tum, och då blir han nästan lite förlägen.
  Känns tryggt att matten din också är emot att spruta gifter omkring sig. Samma här så vi kan känna oss trygga i trädgården. Så härligt det låter med all vildväxande grönska, du har där uppe, som är ofarlig att smaka på.
  Jag har varit till Trollskogen i Kottbo i dag, så jag känner mig liten sliten jag med. Sluta därför med ett natti-natti och sov gott! Så hörs vi snart igen kompis!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Hej Triton!
  Vad lugnt och skönt ni ser ut att ha det, t.o.m. busFebus håller sej på mattan, eller snarare under. Men vilken tjusig Loke som hälsar på hos er, han ser ut så lugn och go, precis som ni också gör. Artemis ser ut att njuta med magen i vädret. Önskar att jag kunde nå dit med handen och få känna på den lurviga magen.
  Ha det så skönt i solen! Hälsa dina småbröder och förståss matte och husse!
  ps.
  I morse hade vi 0,7 grader och frost på bilrutan.
  ds.

 8. Hej Gudrun!

  Tusen tack rara du för det söta vykortet jag fick från dig häromdagen! Kattungen på bilden var så söt, så vi trodde nästan det var jag som liten.
  Visst är det bra med rymdpost, men det är alltid lite speciellt med att få riktig post med sitt eget namn i brevlådan utanför grinden.
  Hu då, så kallt du haft det där uppe hos dig. Husse och matte är jätterädda för att det ska bli frost här,för alla blommor de haft alldeles för bråttom att sätta i trädgården.
  Jodå, nog har vi det skönt alltid i solen, och Loke som hälsar på är jättesnäll och van vid katter. Fast du kan vara säker på att jag håller honom på mattan, fast inte under som Febus.
  Kan skvallra för dig och berätta att matte är lite hispig, för vita Blondi ska starta för andra gången i livet på Rättvikstravet i morgon. Så då blir det väl en ensam eftermiddag för oss bröder här hemma!
  Men det får husse och hon dyrt betala när de väl kommer hem, för då måste vi få vara ute så mycket längre på natten. Ha det nu så bra och hjälp oss gärna hålla tummar och tassar för Blondi i morgon!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *