Glasklart och livsfarligt!

Vet ni vad som är glasklart, livsfarligt och rykande aktuellt!  Jo, det är fönstret på en parkerad bil som står i solen! Är det stängt blir det snart dödligt hett för den som sitter instängd i fordonet.

Det gäller redan nu, fast vi bara är i slutet av april, och det inte är någon riktig sommarvärme än. Men vårsolen blir brännande het genom glaset i rutan och får temperaturen att stiga alldeles oroväckande snabbt.

 

Tänk på det, sprid det vidare och lova mig att aldrig lämna din hund eller katt ensam i bilen! Det är den enda sanna garantin för att inte riskera att förlora bästa vännen på det här förtvivlat grymma sättet.

Det borde vara en självklarhet, men ändå händer det sådana här tragiska olyckor varje år! Därför vill jag påminna än en gång, för att ingen ska glömma och tro att det räcker med att veva ner sidrutan lite.

 

Jag har förresten kvar några exemplar av Djurskyddets suveräna temperaturkort med termometer, som jag gärna delar ut så långt mitt lilla lager räcker! På kortet ser du den aktuella temperaturen och kan avläsa hur snabbt bilen blir en dödsfälla!

Litet, behändigt och tryggt att ha med sig i bilen. Mejla bara gpia.persson@outlook.com så skickar matte och jag de små korten som kan rädda liv! Först till kvarn…

 

Bortsett från de faror som lurar är det väl en underbar tid vi lever i just nu. Solen skiner, gräset gror, träden slår ut och blommorna tar sig. Det går så fort att jag nästan inte hinner med!

Valborg står för dörren med majbrasor och förstås smällare, raketer och fyrverkerier. Min vädjan om att bojkotta det mesta pangandet står kvar, och faktiskt upplevde vi häromveckan den fridsammaste påsk jag kan minnas i mitt drygt fyraåriga liv.

 

När det gäller majbrasor och andra mindre rishögar kommer här en liten blyg bön från vår ”Kotte”. Han vet att många av hans kompisar övervintrat i gamla skräphögar, och fortfarande kryper in och övernattar eller dagsover där.

Tänk på det innan ni ”tuttar” på och försök, där det är möjligt, att flytta riset en bit eller röra om lite med en pinne så att  vilande ”kottar” hinner ut! Var förresten försiktig med allt som tänds på ute, då det är jättetorrt och kan gå riktigt på tok om vinden får tag i elden.

 

 Med det önskar vi er en trevlig Valborg och första maj. Förhoppningsvis i vårsolens sken, även om  väderfolket i tv-apparaten hotat med snö och kyla! Hu då, och så skönt som vi haft det på slutet är det bara att hoppas att vädergudarna vet bättre.

Innan jag tackar för mig vill jag återknyta till solen, och att den skiner väldigt intensivt just nu. Det blev vi varse alldeles nyss, då den brände en brun fläck i golvet, efter att en solstråle koncentrerats i glaset på en av våra vattenskålar. Så mina vänner, det gäller att se upp!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

16 svar på ”Glasklart och livsfarligt!”

 1. Jajamensann, fort kan det gå! Som tur är har det inte hänt något hos matte och mej; Emma. Bara trevliga saker alltså. En koltrast bor här i närheten sedan tre veckor och sjunger både morgon och kväll. Förstbjörken slog ut till skärtorsdagen. Det har inte varit för varmt, det får ju inte gå för fort. Jaha nu var jag borta en stund och såg ett program i TV om övergivna hundar som har blivit tränade att få nytt förtroende för människor och att lita på sig själva igen. Tack och lov är det inte så vanligt i Sverige att hundar blir dumpade när folk har tröttnat men i öststaterna och USA är det tyvärr ganska vanligt. Det här var nu med en fantastisk hundtränare. Men vi har ju tyvärr katter som blir utslängda ibland av olika anledningar. Jag kommer aldrig att begripa hur man kan göra detta mot djur.
  Det där med att lämna hundar och katter i varma bilar kan jag heller inte förstå!
  Varje år läser man i tidningar att hundar mest och katter ”glöms”! bort i bilar,
  med ruta lite öppen.
  För några somrar sedan rensade jag rabatter vid Hemslöjden i Leksand och en
  liten svart hund var instängd i en bil, skällde säkert 10 minuter. Till slut ringde jag 112. Han sa att jag skulle vänta en stund till och sedan återkomma.
  Till slut kom husse. Då var jag jättearg! Skällde på honom och sa att han borde skämmas.Vet ej om han gjorde det; skämdes alltså.
  Det här sista har jag varit med om – inte Emma.Men Emma håller med mej, det vet jag.
  Det ska vara öppna dörrar och fläkta ljuva brisar i pälsen och nära hem till vatten och mat.

  Alla djur borde få ha ett hem och någon som älskar dem.

  Nospussar och tassekramar från Emma och Veronika.

  Har just läst två fantastiska böcker om en katt och en hund ur verkligen.
  Gatukatten Bob, om en hittekatt i London som fick en Husse. En bok om en ledarhund, boken heter Thunderdog, som ledde och räddade sin blinda husse ut ur World Trade Center
  September 11-2001. Fantastiska böcker om djurs förmåga att lära OSS och känna tilltro som många gånger överstiger människors

 2. Glad vår alla tre !
  Så bra att ni skriver om bilar. Det är ett ”hett” ämne. Jag som älskar att åka bil. Vi ska snart åka till Danmark igen. Det är 50 mil dit. Men jag blir aldrig lämnad i bilen. Jag har sele på mig, och matte tar ut mig på en promenad. Så passar husse o matte på att ta sitt kaffe. Jag får vatten, för jag gillar inte kaffe.
  Ha en fin sista april. Jag hör inga smällare eller raketer, för min hörsel är nästan borta. Skönt ibland. Så blir det när man blir gammal. Jag fyller ju snart 16 år.
  Hälsningar från en gammal ”tant”

 3. Ja, det kan inte förmanas nog, om detta med heta bilar men heta solkatter är nog lika farliga, för de sistnämnda kan starta eld och det är inte kuligt, det händer rätt så ofta att djur brinner inne. Jag får aldrig sitta själv i bilen när solen skiner och det är varmt, då går matten och hussen in i omgångar på butiken. För som matten säger jag lämnar dig aldrig själv hemma så varför lämna dig själv i bilen en sån här varm dag.

  Visst har det varit ett ljuvligt väder de sista dagarna, för när vinden vred om från nord här uppe då blev det jätteskönt. Matten och jag har varit på altanen, jag har fått leka med min vattenskål, så där som jag brukar när det är jättevarmt men det var varmt som hetast +29,7 i solen mot väggen, då gick både matten och jag in, phu. Fast man ska inte klaga blir det för varmt så kan man ta en paus, gå in i skuggan eller gå in, glöm bara inte att vi fyrbenta behöver mera vatten när det blir såna där varma dagar. Tänk på det när ni tar med oss på promenix, att finns det inte vatten där ni tänkt gå så ta med vatten åt oss, det finns faktiskt hopfällbara skålar som är bra att ha med och en flaska vatten kan man alltid stoppa i en vinkylare, hihi.

  Nu får ni ha det så braigt där nere i stora stan, gräset ser smaskens ut på bilderna för här är det bara torra fnösket från i fjol, inget grönt någonstans och blommor växer inte här uppe inte ens en liten vitsippa, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 4. Hej Triton, det är Sirre ifrån Värmlandsskogarna igen. Jag har en fråga till dej som du kan fråga Matte om, om du nu inte vet. Det är två okända katter här som går och jamar så eländigt jämt och ständigt. Tror inte att dom har varken Husse eller Matte heller, det måste ju vara hemskt, eller hur? Jag har inte tagit reda på om det är tjejer eller killar, och nu kommer frågan till dej, skriker och jamar både killar och tjejer när dom blir så där konstiga och inte har varit till Veterinären? Nu har dom hållit på sedan vi flyttade hit i början av April och det låter inte så kul, men vi är sams och har inte bråkat än i alla fall. Nu har jag varit ute hela natten och har nyss kommit in, nu ska jag sova en mycket lång stund i Mattes sköna säng, natti natti./ Sirre & Mysan.

 5. Hej Emma och matte Veronika!

  Skönt att höra att det bara hänt glada saker hos er sedan vi hördes härom sistens. Våren gör framsteg så det bara knakar, och lillpippis sjunger som bara den.
  Visst är det märkligt att så många djur överges, kastas ut eller stängs inne i bilar. Det går liksom inte att förstå att det finns människor, som gör så här mot djur som är små och försvarslösa.
  Bra att din matte vågar ingripa när hon ser att det spårar ur och ett djur far illa. Matte är likadan, och jag önskar alla människor vågade stå upp för de små och inte blunda.
  En fin Valborg och första maj önskar vi alla här hemma er!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 6. Hej ”tant” Majsan!

  Tack för att du och de dina uppskattar att jag skriver om bilar. Men det känns som ett måste, då de är så förrädiskt heta när de står stila i solen!
  Alla skulle ha det som du, och ingen bli lämnad ensam i bilen. För det är jätteroligt att åka bil tycker jag med, även om jag inte gör lika långa resor som du. För mig blir det mest till mitt andra hem i skogen!
  En riktigt fin Valborg och första maj önskas ni där hemma av oss alla här hemma!

  Tassekram triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Hej Felix!

  Solkatter, det är ju så de kallas, de där ”ljuspunkterna” som går genom glaset och kan tända eld! Tack för att du hjälpte mig med ordet, som inte ville leta sig fram när jag skrev i går.
  Men annars är verkligen skönt ute i solen nu. Nästan för varmt att ligga och steka i gasset, så Artemis och Febus tillbringar gärna dagarna uppe vid taknocken i uthuset. Där kan de ligga i timmar och sova eller kolla på lillpippis alldeles utanför!
  Ja, här blommar det redan och i dag ska jag hjälpa matte plantera något som heter klematis och växer på en ställning. Husse kom hem med två sådana i morse!
  En riktigt fin Valborg och första maj önskar vi här nere er alla där uppe i norr!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 8. Hej Sirre!

  Det där låter inte alls bra! Det är nog som du skriver att de inte varit till veterinären för att bli lugna, snälla och goa! Stackars dem, som inte heller verkar ha vare sig husse eller matte.
  När det gäller hur de låter, så kan du hälsa din matte att både flickor och pojkar låter illa när de är så där. Risken är stor att de får kattungar utomhus som blir förvildade och får det svårt.
  Be din matte kolla om det inte finns något katthem i närheten, som kan ta hand om dem innan eventuella småttingar hinner födas ute. Jag är inte riktigt säker på var i Värmland ni har ert sommarhus, men matte vet att det finns katthem i Karlstad.
  Hör gärna av dig och berätta mer! Till dess önskar vi er alla en fin Valborg och första maj!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Hejsan Triton!
  Ja det är bra att din matte skriver om varma bilar och att man inte ska lämna varken djur eller människor utan tillsyn i bilen när solen skiner! Vi lämnas aldrig utan får vara hemma med kattvakt istället! Det är tryggast så tycker vår matte! För jag (Felix) tycker det är så OTROLIGT tråkigt att åka både bil och YLAR mest hela vägen så att alla i bilen blir trötta på mig! Så matte bestämde att både jag och syrran får stanna hemma istället! Och det är det jag vill allra mest! 🙂 🙂

  Ha det så jätte bra!

  Tassekramar fr Felix & Felicia

 10. Tack Triton för alla kloka råd inför sommaren . Man skulle inte förlåta sig själv om djuret kom till skada på grund av oaktsamhet.
  TREVLIG SISTA APRIL. Hälsa dina bröder och till matte och husse’
  Toxie

 11. God kväll Felix och Felicia!

  Svarar lite sent, då jag är just hemkommen från en kvällstur med storbilen. Det är en höjdare att vara ute och titta på djuren i naturen från bilfönstret.
  Men ensam i bilen lämnas jag aldrig, och vill inte att någon annan ska lämnas så heller! Därför ser jag som min uppgift att påminna om hur farligt det kn vara.
  Då du Felix inte är så värst förtjust i bilresor gör din matte klokt i att låta dig slippa och i stället stanna hemma med kattvakt. En riktigt fin Valborg och första maj önskas ni alla tre av oss alla fem!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 12. God kväll Toxie!

  Så roligt att höra från dig! Det var länge sedan senast vi hördes av, och jag hoppas allt är bra med er i den härliga vårvärmen. En riktigt fin Valborg och första maj önskar vi er hela familjen!

  Tassekram Triton men bröderna Artemis och Febus

 13. Trevlig Valborg till er gullekatter och husse och matte! Vi har det bra, Missen och husse och matte. Missen mår jättebra och vi stortrivs ihop.Missan finns i våra hjärtan…

 14. Hej husse, matte och Missen!

  Tack för Valborgshälsningen, och en riktigt fin första maj önskar jag er fast det är kallt ute som bara den. Härligt att höra att Missen och ni trivs med varandra! Tänk så mycket roligt ni kommer att få uppleva tillsammans.
  Förstår att ni tänker på Missan, den lilla prinsessan ni hade i så många år. Hon kommer förstås alltid att ha en plats i era hjärtan, precis som vi minns och talar om världens snällaste storebror Nisse som fanns här hemma och tog hand om mig när jag var liten.
  Ha det nu så bra hela familjen tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 15. Hej på er !
  Jag blev avundsjuk på er i förra veckan, när jag såg eran kotte. Men i onsdags såg husse att kotten hade varit på gräsmattan. Matte satte ut mat på kvällen. Den blev uppäten snabbt. Fortare än jag brukar äta. Sedan har kotten fått mat varje kväll, och den äter upp sin mat fort.
  Nu vet matte vad hon har att göra varje kväll i flera månader. Kul.
  Jag ville bara att ni skulle få veta det här.
  Hälsningar Majsan i Falköping

 16. Hej Majsan!

  Så roligt att höra att även er ”kotte” kommit tillbaka till er, och så gulligt av dig att berätta det för oss. Delad glädje är dubbel glädje! Och det gäller att vi är rädda om de ”kottar” vi har i vår närhet.
  Vår ”kotte” har varit på rymmen ett par nätter nu, men så är det alltid den här tiden på året. Hoppas han dyker upp igen framåt kvällen! Vi väntar förstås med mat ständigt och jämt.
  Nu ska jag börja planera för morgondagens skriverier, och tills vi hörs igen ha de så bra. Hälsa husse och matte så gott, och tur att ”kotten” kommit till er som är sådana djurvänner.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *