Lika viktigt välja unge som valp!

 

Titta lillebror Febus flyger! Han har fått som eld i baken av solen och luft under ”vingarna” i blåsten. Så det är nästan så vi tror att han blivit kattunge på nytt!

Hur det nu är med den saken vågar jag inte uttala mig om bestämt. Men om kattungar ska det i alla fall handla här i dag, när broder Artemis och jag ligger och myser på trappan.

Och det jag vill ha sagt är att alla kattungar är lika mycket värda. Kanske inte i pengar, men på alla andra sätt och vis! Det tål att tänka på så här i mars då många småttingar ser dagens ljus.

 

Viktigt att tänka på är att det krävs lika mycket av dig som husse och matte vare sig du väljer huskatt eller raskatt. Så låt aldrig någon prångla på dig en liten kattunge bara för att den är så söt!

På några månader växer den upp och är inte ett litet lekfullt knyte längre. Den är på väg att bli en stor katt med stark vilja och bestämda krav. En bästis som du förhoppningsvis ska dela hem med väldigt många år framöver.

Fast många inte tror det, så är det lika stort ansvar att skaffa katt som att skaffa hund. Både när det gäller att välja rätt katt och sköta om den på rätt sätt. Och det kostar faktiskt minst lika mycket att ha katt, som att ha hund.

 

När det gäller kattungar är det så bestämt här i landet att de ska vara hos mamma katt i minst 12 veckor. Först därefter får de adopteras bort, men självklart inte skänkas bort. Alla kattungar ska kosta pengar!!!

Precis som en blandrashund kostar mindre pengar än en renrasig, kostar huskatten förstås mindre än en raskatt. Men oavsett är det lika viktigt att kattungen är idmärkt med chip, friskförklarad av veterinär och avmaskad innan den lämnar sin mamma.

Lika viktigt som att välja rätt ras på hunden är det att välja rätt katt. Bor du så att det passar bäst att ha innekatt, ska du inte välja en kattunge som fötts på en höskulle och tassat på grönt gräs redan från början.

 

Leta i stället efter en social huskattunge som är född i en kärleksfull familj och gärna har en mamma som är innekatt!  Även om du väljer en raskatt är det viktigt att du väljer rätt för både ditt och kattungens bästa. Och vilken du än väljer, så börja lära din kattunge redan som liten att gå sele!

Jag kan bara tala för oss sibir-bröder, och vi skulle inte trivas som riktiga innekatter. Samma sak var det med maine coonerna som fanns här före oss. Däremot ville siameserna som bodde här först på sin höjd gå ut på trappan.

Så det finns en katt för alla. Det gäller bara att välja rätt! Men låt dig för allt i världen inte luras att köpa en raskatt för dyra pengar utan stamtavla. För utan stamtavla är det är ingen raskatt, utan en huskatt!!!

 

Solen suger! Men innan jag slumrar vill jag också påminna om att inte heller betala dyrt för skeppskattungar och skogskatter med extra tår!!!  Här finns nämligen inga sådana raser, även om det står så i många annonser. Det är ingenting annat är rent lurendrejeri!

För det första heter det inte skogskatt utan norsk skogkatt, och den har fem tår fram och fyra bak på varje tass precis som alla andra friska katter. Allt annat är missbildningar, som simpla ”uppfödare” försöker tjäna pengar på.

Mitt tips till dig, som går i kattungetankar, är därför att slå en signal till närmaste kattklubb om du känner dig osäker och vill ha goda råd. Här i länet heter klubben Dalälvskatten, och du är förstås också välkommen att höra av dig till matte och mig alla tider på dygnet alla dagar i veckan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus 

 

10 svar på ”Lika viktigt välja unge som valp!”

 1. Så sant tänk på vad man är tvungen att tjata om sånt som tycker är sunt förnuft. Va bra din matte är Triton. Många kramar från Gudrun och 15 åriga tanten Lisa

 2. God söndagkväll matte Gudrun och katten Lisa!

  Ja, visst är det märkligt men tyvärr så nödvändigt att påminna om varje vår. Det har matte och jag återigen sett i veckan som gått, då vi kollat upp annonser om kattungar både på nätet och i flera papperstidningar. Glad att du Gudrun läser det jag skriver och som den sanna djurvän du är hjälper mig att sprida det vidare!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. *Fialotta du har så rätt Triton, jag är en Maine Coon, men jag trivs som innekatt och jag valde rätt matte som du vet. Stensture var utekatt när han kom till oss och nu trivs han som innekatt, men det tog tid för honom.Ja det är ett åtagande i många år för mattar och hussar. Nu har det blivit vinter igen så nu trivs ni väl alla tre. Ha en skön vecka killar,
  Nosbuff från Fialotta, Stensture och matte Gudrun

 4. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Som jag skrev kan jag ju bara tala för oss här hemma. Men matte har berättat om dig Fialotta, hur liten du var och hur svårt du hade det ute utan mat och dryck. Förstår att du är tacksam att få vara inne hos din matte, som du själv sökte dig till och som tog hand om dig.
  Stensture hittades, om matte och jag minns rätt, översnöad i ett skidspår, och hade varit ensam ute länge. Trots det hade han i början svårt att anpassa sig till ett liv som innekatt, och utan din mattes tålamod och kattkunskap hade ni knappast fått det så trivsamt tillsammans som ni har det i dag.
  Det tålamodet tvivlar matte och jag på att så många andra hussar och mattar haft. Men det visar att det mesta går att lösa om en vilsen katt bara får den tid den behöver i sitt nya hem!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 5. Nog för att jag hoppar högt och långt men några såna där flygturer som Febus gör har jag då inte ägnat mig åt, inte än i alla fall, bäst att lägga till det sista för man kan aldrig veta, hihi.

  Först som sist kanske vi ska ägna oss att hålla tassarna på backen, för det är bäst säger matten att stå med båda (alla fyra) fötterna (tassarna) stadigt på jorden, om man ska skaffa husdjur. Så vare sig det är en katt eller en hund eller något annat husdjur, så ska man vara på det klara med att inget djur klarar sig på egen tass. Vi behöver omvårdnad, kärlek i massor, lek, mat och kanske lite veterinärbesök, åtminstone de gånger vi behöver vaccineras.
  Sen lever vi rätt så länge, ja vi hundar har en kortare livscykel än vad katter har men i alla fall, så kommer vi att leva minst 10-15 år framåt.

  Så vet du med dig att du inte kan ta hand om oss för resten av våra liv, köp då inget husdjur, för vi ska inte vandra från hem till hem eller bli utkastade som någon uttjänt disktrasa. Vi är levande varelser som behöver din omsorg, som kanske inte blir som du tänkt dig, vi kanske blir sjuka och måste äta medicin livet ut, vi kanske inte kan användas till utställning, vi kanske inte blir den mys som du tänkt dig utan mer en vild variant. Tänk då på att det inte är oss det är fel på utan kanske du inte gjort rätt, för den skull förtjänar vi inte att hamna ute på blocket eller något annat annonsställe, för då sätter väl inte ut dina barn på annons när det händer något som du inte förutsett.

  Är du på det klara med att du kan ta hand om oss resten av våra liv, ja då är det bara att göra som Triton skriver, ta reda på vad för sorts djur du vill ha och sen vilken ras. För alla raser har sina egenskaper, vare sig det är hund eller katt eller något annat sällskapsdjur.

  Må så gott där nere i södern och jag hoppas att ni har gröna gräsmattor och inte vita som vi fått här igen. Våren fick sig ett ordentligt bakslag och det har varit mer än 10 kalla under helgen, hihi.

  Russelpussar.

 6. Hej Felix!

  Du är ju klok som en öppen bok, och det är så sant det du skriver. Hoppas du och din matte hjälper till att sprida det vidare, för fortfarande tror en del att katter är lätta att ha för de klarar sig själva.
  Lika högt och långt som Febus flyger lär du inte kunna hoppa, och tur är väl det då du ska landa på tassarna också. Tror nog du gör klokast i att hålla dig på marken som din matte säger.
  Våren har faktiskt backat lite här också, och det blivit lite vitt på gräsmattan. Så nu åker krukorna in om nätterna, för att blommorna ska slippa frysa. Men så är det ju varje vår, och just nu blåser det här som bara den.
  Ha det bra där uppe i skogsbrynet och hälsa alla de dina från oss här nere i stan!

  Tassekram Tritom med bröderna Artemis och Febus

 7. Hej Triton *Stensture här, ja matte och jag hade våra duster i början, jag var verkligen inte hanterbar i början, en mycket sur, rädd, ja jag var nog allt i början. Kommer ihåg när jag flög på matte och rev hennes högra arm så blodet verkligen sprutade. Då gav hon upp, sa att hon skulle ta bort mig. Räddningen för mig var ett tv-program på Animal, som hon såg och gjorde precis som dom sa där. Idag älskar jag min matte, hon får kamma mig, klippa klor ja allt. Så fort hon sätter sig så ligger jag i hennes knä. Var inte så snäll mot Fialotta heller i början. Ja Tritton det var lite om mig.
  Ha en bra vecka i snön med brorsorna
  Nosbuff från Stensture

 8. Hej Stensture!

  Ja, jag minns att din matte ringde min matte och var förtvivlad över dig. Men jag tror att min matte kände på sig att din matte skulle och du skulle greja det.
  Fast det skulle vara intressant att få veta vad de sade på djurkananlen i tv-apparaten, att din matte skulle göra för att för att ni skulle komma överens och bli bästisar.
  Skriv gärna och berätta det, och ha det sedan så bra därhemma med matte Gudrun och Fialotta!

  Tassekram Triton

 9. *Stensture här, dom sa på tv-apparaten att matte inte skulle bry sig om mig på en vecka. Helt ignorera mig alla försök till kontakt, min matte hade svårt för det, men hon gjorde det iallafall. Alla som kom på besök skulle göra likadant och hör och häpna efter det vart jag som en helt annan katt. Nu är så vänlig mot alla som kommer och hälsar på och jag älskar min matte nu. Fialotta får väl en liten smäll då och då av mig, men vi sover ihop numera. Av en elak och sur kisse vart det en kelgris, bra va Triton.
  Stor tassekram från Stensture och Fialotta. Kram från matte Gudrun.

 10. Hej Stensture!

  Tänk att det var så enkelt, men ändå så svårt att komma på! Du behövde helt enkelt den där veckan för dig själv, för att hitta dig själv efter allt du varit med om.
  Tack för att du berättade det för mig och alla läsare. Säkert är det många som kan ha nytta av tipset och behandlingen, som förvandlade dig till en kelgris.
  Hälsa Fialotta och matte Gudrun så gott!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *