En skitvecka med dunder och brak

Jag är ingen vän av fula ord och grymma läten. Men jag måsta ändå få morra lite i dag, då det mesta liknat skit här hemma den senaste veckan.

För vad ska man annars kalla det när grannen släppt takpannor i backen, matte haft sina årliga ”skitplockardagar” och vädret varit så dassigt som det bara kan vara i Falun.

Det här är förstås nödvändigt och sådant som måste till ibland! Men ljudet från pannorna, som landat med dunder och brak, har tvingat oss att ligga inne på dagarna och vara ute i dimman om kvällarna.

 

 Värst har det varit för broder Atemis, som är försiktig av sig och skräms av höga oförklarliga ljud. Han har legat dagarna i ända under favoritpläden i soffan och bara kikat fram på takarbetarna då och då.

För de har ju inte kastat pannor hela tiden utan burit upp utrustning och spikat papp också. Men för att vara på den säkra sidan har broder Artemis inte lämnat sin trygga bädd så länge det rört sig uppe på granntaket.

Och jag förstår honom, då det låter fruktansvärt illa och durrar i golvet, när takpannorna kommer brakande och krossas i en plåtlåda alldeles utanför fönstret. Men varför han ska ligga gömd just i soffan, mitt framför takarbetarna, är det ingen av oss som förstår.

 

 Men så är det! Och medan lillebror Febus och jag håller Artemis sällskap, kollar vi på tegelkrossarna i ena fönstret och matte i det andra. Det som göms i snö… sjunger hon säkert, där hon kryper omkring på bakgården och plockar upp det vi grävt ner under vintern.

De här årligen återkommande ”skitplockardagarna” har kommit överraskade tidigt i år, och nu är gården ren och fin. Gräset som i går lyste grönt, täcks i dag visserligen av ett flortunnt täcke nysnö, men skvallrar ändå om att våren är på väg.

 

Det bådar gott för framtiden! Men en sak till måste jag få morra lite över i dag, och det är den traditonella utefikapremiären i strålande sol just på Vasaloppssöndagen.

Den har det dassiga vädret satt stopp för i dag, och vi har tvingas ”köra” Vasaloppet framför tv-apparaten hela familjen. Ingen vidare uppladdning inför morgondagens fortsatta tegelkrossande på granntaket!

Men det är bara att gilla läget, för vädret kan vi inte göra något åt. Och sist men inte minst får vi vara glada att vi slipper tassa i det tuffa Vasaloppsspåret som så många andra!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

10 svar på ”En skitvecka med dunder och brak”

 1. Hej på er.
  Synd om er att ni haft så bökigt. Husse bytte tak i somras. Det gick jättefort, och jag var inte besvärad alls. MEN, nu är det så att jag inte hör nästan någonting längre. Min hundkompis Pippi (som är lika gammal som jag 16 år) hör heller inte. Men matte o husse ser på mig vad jag vill, och det går bra med allting. Här har vi ingen snö, men det regnar lite väl mycket, tycker jag.
  Mjau från Majsan i Falköping

 2. Hej Majsan!

  Ja, nu är det bökigt minsann! Takarbetet har just dragit igång igen tvärs över gatan, och broder Artemis försvunnit in under plyschpläden i soffan. Det smäller som bara den när takpannorna brakar ner i den jättestora plåtlådan här utanför.
  Det är ett stort affärshus som ska få nytt tak, så det lär väl fortsätta den här veckan också. Nästan så att du och hundkompisen hade tur, som hör lite illa, när ni lade om taket där hemma. Fast det kanske gick lite mjukare till än ute här på asfalten.
  Lillebror Febus och jag ligger i fönstret och håller koll i närheten av Artemis, så han slipper känna sig ensam. Husse och matte är också hemma och tar hand om oss förstås.
  Våren var på väg, men kom av sig lite, och det må nu vara som det vill med det då vi ändå inte kan vara ute. Hälsa husse och matte och må nu så gott där nere i Falköping, så hörs vi snart igen.

  Tasekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Hej Triton! Ja visst är det besvärligt med såna där ljud. Man hoppar ju högt varje gång det brakar till. Hemma hos oss lade vi om en del av taket för två år sen men dom bar ner takpannorna så vi slapp höra braken. Nej nu får det sluta komma ner onödig snö. Det är inte ett dugg roligt när man vaknar på morgonen och det är alldeles vitt ute. Ända fördelen är att det oftast försvinner under dagen. Det var ju synd att ni inte kunde ta er ”Vasaloppsfika” på gården i år eftersom det är tradition hos er. Ta väl hand om er, speciellt lillebror Artemis som är så skrajsen, och ha en fin vecka fast dom kastar takpannor.
  Tassekramar från Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 4. Hej Tusse, Zibell och Leo!

  Tack för att ni är så rara och bryr er! Matte har tittat in under plyschpläden och hälsat så gott från er även till Artemis. Han rår ju inte för att han är så känslig och tycker det låter alldeles förfärligt illa!
  Annat var det när ni bytte tak den mjukare vägen och pannorna bars ner för hand. Här kastas de i ett grovt rör och krossas när de når botten på plåtlådan nedanför.
  Den lilla snö som kom under helgen är snart borta här med, så vi får hoppas på bättre lycka med utefikandet nästa helg. Ha det så jättebra alla tre och hälsa rara matte Lotta så jättemycket från oss alla.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Jistanes vicket liv det må vara där nere hos dig, jag blir bara arger om jag hör nåt som låter högt och jag inte vet vad det är, då får ljudet sig en riktig russelblåsning, hihi. Fast jag förstår om lillebror är skrajsen för han är ju en riktig mjukis, jag har varit likadan säger matten, humf, men nu är jag ju stora killen och just idag fyller jag år hela två stycken, hihi.

  Den där våren du pratar om har vi inte sett röken av om man bortser från plussisarna men de har å andra sidan varit här rätt så länge nu och det har faktiskt regnat vissa dagar. Nu är det snötyngda träd och helt vitt på backen av nysnön som föll i helgen, det är så häftigt att gå ut när ingen annan varit ute före, när allt är vitt då skuttar jag på som bara den, hihi.

  För att slippa oljudet så kanske ni kan föra lite mera ljud eller så får matten stoppa fetvadd i öronen på Febus, så han slipper höra alla höga ljud, fast det kanske är så nära så det känns i hela kroppen på den stackarn. Han skulle behöva åka bort från osväsendet, kanske en storbilstur ut i skogen vore bra.
  Ni får ha det så braigt ni kan där nere i storsta’n och busa på så kanske Febus glömmer bort oljuden.

  Russelpussisar i mängd.

 6. God middag Felix!

  Ett jättestort grattis på födelsedagen! Tänk att du fyller två år och är stora pojken nu. Fast du har varit kloker så länge att man skulle tro du var lika gammal som jag, och så visar det sig att du är jämgammal med lillebror Febus.
  Önskar nästan att du vore här och kunde ge dem på andra sidan gatan en russelblåsning. Visst förstår jag att det är nödvändigt att byta takpannor på grannhuset och att de gamla måste ner, men det hjälper ju inte broder Artemis.
  Han ligger där under sin pläd, och vägrar går utanför dörren. Få se om husse och matte kan få med honom till skogen an sväng. Men han verkar inte vara på humör!!! Vill bara ligga under pläden och titta fram och gosa lite med matte!
  En riktigt fin födelsedag med många godsaker önskar vi alla här hemma dig, som i dag och alla dagar är vår allra bästa Felix!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 7. Hej Triton

  Tur att du och din lillebror håller Artemis sällskap när han är rädd. Jag har precis kontollerat och kan hälsa er att alla pannor nu är nere och lugnet på väg att återfinna sig.

  Elsborgare

 8. Hej rara Elsborgare!

  Tack för den glada hälsningen! Då kanske Artemis vågar sig fram snart, så det blir lite liv i luckan här hemma igen!

  Tassekran Triton med bröderna Artemis och Febus

 9. Tack för gratifilationerna! Jo då jag fick gosaker hela dagen, mitt jättegoda godis torkad tonfisk, det är grejer det. Sen fick jag en stekt halv fläskkotlett utan krydderier på mina hundkulor, det var smarrigt. Festen har fortsatt idag med, fettisbullar med mandelmassa och grädde, jag har smakat med hussen, så det så! Fast jag undrar om man får fira födelsedag i två dagar men matten säger att fyller man två då är det klart att man ska fira i två dagar oxå!

  Russelpussar.

 10. God kväller på dig Felix!

  Så klart man får fira i dagarna två, när man är ”russel” och fyller två år! Låter som du haft det riktigt smarrigt med torkad tonfisk och fläskkotlett.
  Dessutom hade du ju turen att fylla just i går, när det sedan var fettisdag hela dagen i dag. En fortsatt bra vecka som tvååring önskar vi dig och de dina.
  Nu ska lillebror Febus och jag ut och göra gården med broder Artemis, som repar mod när det blivit mörkt och han slipper se byggnadsställningarna utanför. Det tycks som han är lika rädd för själva ställningarna och takarbetarna som rör sig på dem som för själva stenkrossandet.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *