Om tunt skal som gör grym skillnad

Har du någonsin sett en grymt förnärmad liten talgoxherre? Det har jag, och han sitter just nu på en gren utanför vårt lilla fågelfönster!

Där sitter han och tittar på jordnötterna, som husse i vanlig ordning lagt ut på fönsterblecket. Problemet är bara att nötterna har kvar det flortunna bruna skalet, som han nu själv måste picka bort.

Det gillar den här talgoxen inte alls! Han ska ha vita jordnötter utan rester av skal, och sådana har han och hans kompisar hittills fått hela vintern. Men just nu finns de inte att få tag i någonstans i Falun!

 

Det får talgoxen att demonstrera sitt missnöje, genom att först titta ”snett” på fågelnötterna och sedan blänga in genom fönstret på oss. Och det är ingen nådig blick han ger husse, som får skulden för att det är skal kvar och därmed fel färg på nötterna.

Här innanför fönsterrutan sitter vi tre bröder, och håller koll på lillpippis, medan snön yr i sidled utanför fönstret. Jag känner mycket väl igen just den här herren, som är väldigt speciell även på sommaren.

Då blir han lika förnärmad och ”skriker” högt, om det inte ligger godsaker uppe på ytterdörren. Hör vi inte honom då, kommer han flygande rakt in i huset och sätter sig i någon av taklamporna eller på ett högt skåp.

 

 Då vet han att maten snart ligger på dörren, och är det väldigt bråttom snor han ”pannkis” direkt ur handen på husse och matte. Det väcker förstås lite udda känslor hos oss bröder, men…

Hittills har det gått bra, och nu när dörren är stängd sitter vi innanför fönsterrutan och kollar på honom och alla hans kompisar. Här har vi talgoxar och blåmesar, som äter på fönsterblecket, medan de söta små grå ”sparvilarna” håller till vid stora matstället på andra sidan huset.

Broder Artemis och jag nöjer oss med att stilla titta, medan lillebror Febus fortsätter att slå huvudet i fönsterrutan gång på gång. Han verkar aldrig kunna lära sig att ”pippis” är utanför, medan de för länge sedan insett att han är på den ofarliga sidan glaset.

 

 Tänk att en liten talgoxe kan få mig att skriva så här stort. Men den här herren är väldigt speciell, har ett grymt humör, och är vår alldeles egen minikompis!

En sådan är guld värd att ha som underhållare på fönsterblecket, medan vi kopplar av på köpmandisken framför fönstret mellan pulsandet ute i snön. Och lillebror Febus är förstås med och hjälper till att när det ska fyllas på med nötter.

I brist på bröd äter man limpa! Så heter det, och det stämmer på våra talgoxar den dag som i dag är. Men har du någon aning om var det finns goda feta vita jordnötter i Falutrakten, tipsa då gärna mig så vidarebefordrar jag det på stört till husse!

 

Och medan lillebror Febus fortsätter leka cirkuskatt  väntar vi på med spänning på att fönstret ska stängas så underhållningen kan fortsätta. För så länge ha sitter så där vet lillpippis att det är bättre fly än illa fäkta!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

  

 

12 svar på ”Om tunt skal som gör grym skillnad”

 1. Hejsan Triton!
  Ja vi har också koll på våra pippisar utanför fönstret när dom är där och äter nötter (blandade med och utan skal)! Men förra vintern hade vi en liknande talgoxe som ni som satt och skrek i högan sky så fort maten var slut så matte fick fylla på hela tiden så att han skulle sluta skrika och tjattra! Han gav sig inte fast våren kom och det blev varmt ute!
  När jag (Felix) ser pippisarna pratar jag högt och ljudligt så att tänderna skallrar medan Felicia bara tittar med sina stora ögon och inte säger ett ljud! Så alla äro vi olika! 🙂

  Tassekramar från Felix & Felicia

 2. Hej Felix och Felicia!

  Så du Felix är också en sådan där, som sitter och ”pratar” med pippisarna genom fönsterrutan, medan Felicia är alldeles tyst. Det kan väl inte bero på att hon helt enkelt är förståndigare än vi pojkar. Man börjar nästan undra!!!
  Tänk att det finns enstaka sådana här talgoxar, som tar befälet över hela flocken. Visst är det för charmigt, med tanke på hur små de egentligen är. Ha de nu så bra i era fågelfönster, så fortsätter vi koll innanför rutan här.

  Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Åh, ni härliga kissemissar! Så roligt att få del av er tillvaro! Kram från Missan och matte Siv!

 4. Hihihi, vad då bruna nötter här äter de allt de får, i stora stugan får de solrosfrön och i en liten avlång grej får de jordnötter, där sitter de och spettar i sig oavsett att det är brunt skal på eller inte. Jag tror nog att ni har skämt bort talgoxarna för här äter de även makaroner som matten fick över när vi åt sist, de äter även kokt potatis och matbröd. Här är de inte bortskämda men så är det nästan bara fåglar från skogen här, talgoxar, blåmesar, talltitor, entitor, bofinkar, fjällmes, tofsmes, domherrar, hackspettar och så Kurre i två till tre ex förstås. Alla är de här nästan varje dag och förser sig av det matten bjussar på, jag ligger till hälften på soffryggen och beskådar dem, först i början var de lite oroliga när jag hoppade upp men nu bryr de sig inte alls. Tänk de behandlar mig som om jag vore luft, vilket jag tycker är mysko, för ute på backen när jag försöker heja på dem så flyger de iväg som en avlöning och Kurre den fegisen han pilar upp i närmsta tall, heltassigt om du frågar mig, hihi.

  Jag betedde mig som Febus i fjol men nu är jag stora grabben och vet att det är en ruta emellan, (efter att ha slagit i otaliga gånger) det där inom parenten är förstås mattens kommentar, fnys.

  I kväll är jag uppe länge så jag hinner med att läsa vad du skriver, jag var så nufiken så det var ingen idé att gå och slagga förrän matten läst vad du skrivit. Fast du verkar ha snöoväder men det har inte jag det regnar usch och bläää, jag gillar snö men regn då önskade jag att det fanns en sån där kattlåda så jag slapp gå ut, hihi.

  Ni får ha det så braigt och jag är säker på att om inte talgoxen får något annat så äter han det som bjuds, för hungrig vill han inte vara, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 5. Go kväll Missan och matte Siv!

  Så roligt att höra från er igen och få veta att ni tycker om att följa oss i vardagslivet. För visst finns det små guldkorn att berätta om, både här och där, om man bara håller ögon och öron öppna. Det är vi tre specialister på, så vi hörs snart igen! Till dess må så gott båda två!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 6. Go kväll Felix!

  Du är allt bra kloker du, för det är nog så sant som det är sagt. Pippisarna här hemma är lite bortskämda! Men det är nu som det är, och lite roligt att följa dem och se hur bestämda de är på att bruna nötter är fel.
  Förstår att det är lite annorlunda uppe hos dig, där ni har all världens fåglar från skogen och lite kärvare vintrar. Men de verkar i alla fall vara lika orädda för dig, där du ligger i soffan, som för oss på köpmandisken innanför fönstret.
  Annat är det när vi är ute! Då har vi i alla fall lite respekt med oss. Fast talgoxherren och hans kumpaner älskar att retas med oss. När lillebror Febus kryper under mattan på farstukvisten och smyger på dem, hoppar de gladeligt ner, en och en, och sätter sig på honom och språkar som bara den!.
  Någon Kurre har vi inte, och tur är väl det här mitt i stan utan kottar på träden! Fast mat skulle han förstås få här hemma han också! Må så gott och sov nu så sött, så vaknar vi upp till en ny spännande dag i morgon!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Jag har ett förslag till hussen om han inte får tag på vita nöttisar, så kan han ju fnasa av det bruna skalet så blir de vita, hihi. Matten har varit ute på nätet och letat men det enda hon hittade var just de med bruna skalet kvar på.

  Russelpussar.

 8. Hej igen Felix!

  Du är allt för rolig du. Husse här hemma skrattade gott när han läste dina rader! Du må tro att han har försökt att hjälpa talgoxen med skalningen hela helgen. Både genom att torrfnasa av skalet med fingertopparna och genom att blötlägga nötterna för att få det att lossna.
  Men skam den som ger sig! Förhoppningsvis kommer det hem mer vita nötter till affären snart. Hälsa matten där uppe hos dig och tacka så mycket för att hon försökt hjälpa till. Ni är då för härliga hela familjen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Hej på er på andra sidan länsgränsen =)
  Våran matte matar pippisar med, dom får bröd som hon slänger ut genom fönstret då och då. På så vis har vi något att titta på. Hoppas att allt är bra med er. Tyvärr så är det inte så bra med våran matte, ”mormor” och ”morfar”. Den yngsta taxen Max gick tyvärr bort under helgen, han somnade in i ”mormors” famn. Vi har varit lugna av oss eftersom matte inte mått så bra över detta. Men dom hade storfrämmande av mattes systerdotter med familj, för matte har tydligen blivit gammel moster (!?) i december. Så hela den familjen var upp hit. Vi fick också träffa lilla Svea som hon heter, men de var lite läskigt, hon lät mycket. Få se om det blir bättre nästa gång dom kommer hit.

  Hade bra alla!

  Tassiga kramar Hofors.

 10. Hej mina Hoforsvänner!

  Så ledsamt att höra om er ”mormmor” och ”morfars” lilla tax Max. Matte hälsar och sänder tröstekramar till dem. Förstår att ni också hjälper till att försöka trösta dem. Visst är det roligt att titta på när lillpippis blir matade på gården. Bättre underhållning finns inte, och det levande programmet tar aldrig slut då pippis äter från morgon till kväll. Hälsa matte Anna så gott!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 11. Hej Triton med kompani!
  Våra småpippis tycker också att dom bruna nötterna är tråkiga och jobbiga. Vi lägger ut både solrosfrön och nötter på fönsterblecket. Dom vita försvinner direkt när talgoxarna och blåmesarna kommer. Dom bruna försvinner också, men jag tror att det är hackisarna som kalasar på dom.
  Kom att tänka på dom små råbockarna som vi födde upp, dom visste också vad dom ville ha. Jag brukade skära äpplen i små bitar, var dom gula då var det mums, men dom röda spottade de ut.

  Kramar till er alla!

 12. Hej Gudrun!

  Skönt att höra att de är fler än våra lillpippis, som tycker de bruna nötterna är jobbiga och tråkiga. Och jag förstår dem, för de vita är mycket fetare och finare, medan de bruna känns torrare även inuti.
  Spännande att höra att även dina små råbockar gjorde skillnad på gula och röda äpplen. Undrar vad det egentligen berodde på! Visst är det mycket som är märkligt i de vilda djurens värld. Men jag tror de vet vad de gör och jag litar på dem, då de inte är påverkade av några mänskliga hussar och mattar!
  Ha de nu så bra där uppe i den norra länsdelen, där jag skulle tro att snön ligger kvar. Här håller hela härligheten på att regna bort!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *