Snölek, vaccintips och virusvarning

Just nu är snön så där härligt pulsdjup, dunmjuk och fjäderlätt som den någonsin kan bli.  Det betyder att vi mer eller mindre gräver ner oss i härligheten och jagar småkryp under den.

Lillebror Febus är helt suverän på att upptäcka minsta rörelse under snön, och  han störtdyker som en räv fast han i själva verket är en liten isbjörn. Så gruvligt koncentrerad på uppgiften, att han varken ser eller hör vad som händer runt omkring honom.

Han vill bara vara ute och busa dagarna i ända, och vi är inte så mycket bättre broder Artemis och jag heller. Tur att vi är vaccinerade mot både kattpest och kattsnuva, när kattmånaden nu närmar sig med stormsteg.

Det heter att mars är vår månad, men redan i februari börjar de kärlekskranka ”utomjordingarna” vakna till liv och röra på sig. Och så gott som varje år drabbas ovaccinerade katter av pesten, som orsakas av ett virus och är den allvarligaste sjukdomen.

 

 

Det är jätteviktigt att alla katter blir vaccinerade, då smittan främst sprids via det vi gör från oss ute men också kan dras in med kläder och skor. Helst ska alla kattungar grundvaccineras två gånger innan de lämnar sin mamma, och sedan en gång vid ett års ålder.

Därefter räcker det med vart tredje år för att vara på den trygga sidan när det gäller kattpesten. Däremot bör den, som även vill ha säkert skydd mot kattsnuvan, upprepa den vaccineringen varje år.

Mitt råd är då att använda vaccin mot enbart snuvan de två mellanåren, för att vi ska slippa få onödigt mycket kattpestvaccin i våra små kroppar! Jag vågar skriva det, då matte rådgjort med tillverkarens egen veterinär, som är helt inne på samma linje.

Undersökningar som tillverkaren gjort har nämligen visat att kattpestvaccinet faktiskt gett fullgott skydd på testdjur i hela sju år! Så vart tredje år är alldeles nog, då övervaccinering varken är bra för människor eller djur.

 

 

Ett annat virus som lurar frampå vårkanten är det som slår ut magen och orsakar salmonella. Det sprids ofta till oss katter genom svaga smittade småfåglar som lever nära oss under vintern.

Salmonella är en sjukdom som veterinären måste anmäla till länsstyrelsen, och de senaste åren har allt fler katter drabbats inte minst här i länet. Det tros bero på att kattägare numera håller bättre koll och åker till veterinären om katten blir väldigt lös i magen.

De flesta katter som jagar fåglar, och smittas den vägen, blir lyckligtvis inte så sjuka att de behöver åka till veterinären och få medicin. Däremot kan de här katterna sprida smitta, och det är därför jätteviktigt att husse och matte till katter som är lösa i magen är noga med att tvätta händerna.

 Det gäller inte bara efter att ha kelat med katten och tömt kattlådan, utan också efter att ha utfodrat småfåglarna. Jätteviktigt är också att göra ren fågelbordet riktigt ordentligt innan det sätts undan i vår för att skydda både människor och djur från salmonella.

 

Det är framför allt på vårvintern, alltså de närmaste månaderna, som det gäller för alla hussar och mattar att vara uppmärksamma på det här. Men än så länge håller vintern oss i sitt grepp och vi leker obekymrat glatt vidare i snön.

Med det önskar jag er alla en lika lekfull vecka som vi bröder hoppas få här hemma. Jag förstås på ett alldeles strålande vinterhumör, då vi skriver sista veckan i januari och med det nått halvvägs mot sommarens Öppen Trädgård och min alldeles egen Tritondag!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

 

 

 

10 svar på ”Snölek, vaccintips och virusvarning”

 1. Oj vad jag väntat trodde också min dator fått virus,men i dag fick jag fram bloggen.Ja du det är tur din matte skriver om allt det kanske fastanar i någons huvud.Visst är det ljust och fint fast det snöar och blåser så i dag.Ha en skön eftermiddag.Gudrun med sambon Lisa

 2. Hej Gudrun och Lisa!

  Härligt att höra från er och att ni väntat på mig!!! Nu är jag här och ni kan vara helt lugna när det gäller virus i er dator. Det är mer centralt som det har krånglat, och alla bloggar legat nere sedan i går eftermiddag.
  Lite virusvarningar av annat slag har jag passat på att smyga in i bloggen den här veckan. För vi kan ju alla drabbas av virus och bli riktigt sjuka.
  Ljust och fint är det i snövädret, och bara sex månader kvar till sista helgen i juli. Vi hörs snart igen, och om inte förr så hoppas jag vi ses då!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Hej Triton och brorsorna! Samma här det var så krångligt att hitta bloggen.
  Blev avvisad flera gånger. Men nu så! Som vanligt underbara bilder på er.
  Och snööö! som ni längtat efter. Emma längtar som vanligt efter sånt där grönt som kossorna äter. Grääs heter det. Oj! meooow! Matte!!! Ta boort det vita, taaa booort det! Tänk vad olika det är med våra fyrbeningar, som tror att mattar och hussar kan fixa allt. Ja matte i det här huset är inte heller någon snöälskare. Bilen krånglar och det vita ska skottas bort. Ack ja, suck. Idag blåser det och yrsnöar det dessutom. Skönt att vara inomhus. Men det har ju blivit ljuuusare på eftermiddagen. Underbart! Sen går det undan med en väldig fart. För fort som vanligt. Men under den tiden ska vi det så skönt och njuuta!
  Ha det så kul och skönt alla tre katterna. Ni kommer ju från Sibirien det är väl därför ni är så glada i snö.
  Många nospussar och tassekramar,
  från Veronika och Emma Katt

 4. Hej matte Veronika och Emma katt!

  Det har som sagt varit lite trassel med kommunikationerna, och varken gått att komma fram och skriva eller komma in och läsa bloggarna på dt.se på nästan ett helt dygn. Men nu når vi varandra igen, och får hoppas att det håller i sig!
  Tänk ändå att vi kan vara så olika fast vi är katter! Vi tre älskar det vita snötäcket, medan du Emma längtar efter den gröna gräsmattan. Just nu är den undangömd, men börjar snart titta fram, då det blir ljusare för varje dag.
  Du får snällt hålla dig inne i värmen, mysa med matte och sitta i fönstret och titta på pippisarna. Allt gott önskar vi er tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Hej! Matte kom på härom dagen om jag (Jemina) ska vaccineras i år, Hellraise och Trigun får vänta ett år innan dom ska. Men Hellraise kan få i år med om matte ska prova med att ställa ut honom. Men annars är det bara jag som ska vaccineras. Uchs, tycker inte om att åka dit, ogillar att åka i kattburen och den dära stora saken som heter bil.

  Tassiga kramar från Hofors =)

 6. Hej hela ”Hofors”!

  Vilken tur att jag skrev om den viktiga vaccineringen, så att matte kom på att det är dags för dig Jemina. Ska du matte Anna ställa ut Hellraise,så tänk då på att det bara är kattsnuva som måste förnyas varje år.
  Hoppas allt är bra med er alla fyra och ”mormor” och ”morfar” med. Var rädda om er i snövädret så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. *Fialotta säger hej på er allihop, ja det var problem att ta sig in på bloggen, men idag funkar det igen. Vi katter sover nu när det snöar ute. Förstår att ni tre tycker det är härligt med snön. Vi katter väntar på våren, så vi kan vara på balkongen igen och njuta av solen. Våran matte vacinerar oss vart 3:dje år. Ha en bra vecka hela familjen.

  Tasseklappar från Fialotta, Stensture och klapp från matte Gudrun.

 8. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Ja, minsann det har varit krångligt att komma in i bloggen. Det var till och med omöjligt för mig att lägga in de sista bilderna i söndags. Sakta men säkert har det nu rättat till sig och jag kan koppla av. Gärna ute i snöyran medan ni sover skönhetssömn i väntan på våren! Den kommer snart vågar jag nästan lova. Det står i alla fall inte på förrän solen börjar värma genom glasrutan på er mysiga balkong!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Änteligen har Telia fixat linorna här hos oss, inne på Näset fixade de det igår men här ute tog det lite längre tid. Det var visst en väldans hög flisbil som rivit ned ledningarna, fast tullen i Norge lyckades få stopp på framfarten men då var det mesta nedrivet både här i Sverige och i vårt grannland.

  Nog om tras, här är det samma snö som hos er men i måndags var det inge vidare för då kom snön på tvären sån där runthörnetsnö, hihi. Så nu är det packad fjällsnö på hela gården, jätteskojsigt att studsa runt i och riva ned snökanterna som hussen fixat till, uppskattas inte av hussen men av mig, hihi.

  Hoppas att de vaccinerar sina katter överallt, jag åker in till vetronären i Norge och får mina sprutor, för här är det så långt till någon och sen är de jättesnälla inne i Norge!

  Ni får ha det så braigt med småkrypsjakten, själv jagar jag på samma sätt som en räv, fast jag är en russel!

  Russelpussar.

 10. Go kväll Felix!

  Vilken tur att ni där uppe äntligen återfått ledningarna och kontakten med omvärlden. Men nog kan man undra vad ni har för väldiga bilar där uppe, som river ner ledningarna både här och i vårt nära grannland.
  Riktigt så illa var det inte här i helgen, men alla bloggar på tidningen bara slocknade mitt när matte och jag höll på att stoppa in bilderna i arbetsmaskinen. Så jag visste inte om de skulle bli något alls.
  Nu är i alla fall ordningen återställd, vi har nått fram till varandra, och i morgon kommer mera snö. Den hade drivit lite hur som helst i går natt och samlats i massor framför dörren på farstukvisten i går morse! Så det är bara att hoppas att ingen av oss snöar inne.
  Ha nu en fortsatt bra vecka och fin helg, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *