Stekhet redan nu

Det är fortfarande någon minusgrad om nätterna, och kallt ute i snålblåsten fast solen skiner från en klarblå himmel. Men redan nu kan det snabbt bli stekhett i en bil som står parkerad på fel ställe.

Tänk på det och lämna aldrig din hund eller katt i bilen hur liten stund du än tänker vara borta! Mycket kan hända och du kan bli fördröjd, samtidigt som solen rör sig och bilen snabbt kan förvandlas till en dödsfälla i vårgasset.

Matte har semester men vill ändå påminna om det här, och då ställer jag förstås upp som spökskrivare åt henne. För jag  kände själv hur solen brände genom rutan,  när vi var ute och åkte med storbilen i helgen.

Det hade inte varit någon höjdare att bli lämnad ensam i bilen en sådan dag. Varken för mig eller någon annan lurvig kompis! Men det händer, och därför skriver jag det här.

 

 

Bra att veta är också att du får slå sönder rutan på en bil om du ser ett djur i nöd och inte hittar ägaren. Det har polisen lovat när matte frågat! Men säkrast är förstås att först försöka få dit en polis som hjälper till att få ut djuret.

Matte och jag vill också påminna om att aldrig fästa din hunds eller katts koppel, vid kroken där bak på bilen, när ni stannar för att fika. Risken finns alltid att det fastbundna djuret glöms och blir hängande efter bilen när färden går vidare.

Det här är inget nytt men tål att uppmärksammas då både hundar och katter varje år tvingas sätta livet till i onödan. Det skulle inte behöva hända om vi alla lovade varandra att aldrig lämna i och binda vid bilen.

Medan matte och jag ändå är lite vårligt allvarliga, har vi en vädjan till alla hussar och mattar som nu har en kattmamma med ungar därhemma. Skänk aldrig bort era småttingar!  Ta i stället bra betalt, och var noga när ni väljer vilka som får förtroendet att ta hand om dem.

 

 

Det är för dåligt ställt med det märker jag på alla samtal vi här hemma får om upphittade, vilsna omärkta katter. Och det samtidigt som länets katthem lägger ner ett fantastiskt arbete och så gott som alltid har fullt hus.

Vi här hemma väntar förtvivlat på att det ska bli verklighet av förslaget att alla kattungar ska id-märkas innan de lämnar sin mamma i sitt första hem. Men de som bestämmer är fega, så det går trögt och beslutet tycks dröja ännu något år.

Fast är du en sann djurvän, och har kattungar, är det förstås inget som hindrar att du redan nu id-märker dem innan de lämnas bort. Och som uppfödare vet du förstås att ingen kattunge får tas från sin mamma förrän den är minst 12 veckor.

Var noga med det även du som är på väg att skaffa katt, och ta aldrig en kattunge från någon som vill lämna bort den tidigare. Låt dig inte luras av att hundvalpen får flytta redan vid åtta veckors ålder. Kattungen ska vara minst 12 veckor, för så länge behöver den få vara hos sin alldeles egen mamma!

 

Hoppas ni inte tycker att vi varit för allvarliga i dag matte och jag. Men det är viktigt och ni kan alla bidra genom att sprida det jag skrivit vidare. Många bäckar små…

Samtidigt har det varit lite stiltje här hemma, och inte hänt så mycket att orda om. Inte annat än att jag ätit upp varenda lite blad på ros-plantorna, och att de ännu inte kommit ner i jorden.

Så vi sitter mest och håller koll på utomjordingarna, medan vi väntar på ”Kotte” och att den där riktiga vårvärmen ska infinna sig. Och i dag har det faktiskt varit riktigt skönt!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

9 svar på ”Stekhet redan nu”

 1. Hej Triton! Nu är jag tillbaks och kommenterar igen efter några veckor då jag haft lite annat för mig. Jag vill börja med att be dig gratulera lillebror Febus i efterskott. Tänk vad tiden går fort. Visst är det härligt att våren äntligen har kommit, vi som väntat så länge. För en vecka sen hade vi snö på hela gården och så vips har den försvunnit. Jättehärligt. Mina katter här hemma är ute mest hela tiden nu. Ni får se till att ha ytterligare en fin vecka.
  Tassekramar från Lotta, Tusse, Zibell och Leo.

 2. Go kväll Lotta, Tusse, Zibell och Leo! Härligt att se att ni är tillbaka igen. Har undrat lite, men nu kan jag släppa det. Hoppas allt är bra med er, och att det nu blir det bara bättre och bättre för var dag som går. Låt oss fånga våren tillsammans, fast vi gör det på var sitt håll.
  Tassekram Triton

 3. Hej på er små trollungar.Det är väl tur att matte skriver förmaningar man skulle tro att sunt förnuft skulle räcka men i bland är det som man talar för döva öron.Ni är så vackra på bilderna.Kram på er.Gudrun med sambon Lisa

 4. Hej Gudrun och Lisa! Ja nog är vi trollungar alltid, men vi vill att alla djur ska ha det lika bra som vi och din Lisa har det. Tyvärr behövs både förmanade ord och mod att ingripa om djur far lilla.
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Du är så förståndig Triton, ser ofta hundar i bilar i solen och ser jag husse eller mattarna, säger jag alltid till. Får man lite arga blickar på sig, säger att jag kontaktar polisen om de inte flyttar bilen.
  Vad fin du är i bilen Triton. Här har inte heller hänt så mycket, är väl mest ute på balkongen och tittar på fåglar, hundar och katter.
  Ha en bra vecka med familjen.

  Tassklapp Fialotta med familj.

 6. Hej Fialotta! Vilken tur att din matte vågar säga till, även om hon möts av arga blickar. Det känner matte här hemma också igen, men struntar i om hon får skäll. Hälsa familjen så gott från oss!
  Tassekram Triton

 7. Här märks det att våren kommit för hussen har tvättat mina dynor och sen talade han om att nu var det slut med rumpvärmen, det märks också på pippisarna som håller konsert hela dagarna och långt inpå kvällarna. Solen värmer men ute blåser det kalligt, kände det när matten och jag var på promenix nu på morgonen. Så jag håller med dig inga hundar eller katter själv i en stekhet bil, det är farligt. Matten och hussen handlar var för sig när jag är med, för att jag ska slippa vara själver, sen sitter hon med luckan öppen åt mig och är det riktigt varmt, ja då får jag givetvis komma ut och gå i skuggan.

  Ni får ha det så braigt i väntan på Kotten, här är Kurrarna stadig gäst vid fågelbordet, men det kom en annan pippi och satt på altanräcket, en sparvhök, sicken rackare han hade väl tänkt att få sig ett skrovmål av alla de småa pippisarna som kommer hit, för det är många det.

  Russelpussisar i mängd.

 8. Hej Felix! Du har det bra du som har hussen och matten som handlar var för sig så du slipper vara ”själver” i bilen. Jag vill att alla ska handla så, för då slipper vi onödiga hemskheter. Är fortfarande väldigt nyfiken på dina ”kurrar” och nästan lite avis på dig. Fast det får man ju inte vara, så då är jag väl bara nyfiken då!
  Tassekram Triton

 9. Hej på er alla!
  Detta är Hellraier som får hjälp att skriva av matte Anna. Läste här med att katter blir lämnade vind för våg. Jag blev inte riktigt lämnad så, men min första ägare lämnade mig två gånger i Övertorneå, andra gången gick jag inte tillbaka till den personen. Men efter det har jag haft tillfälliga hem, men det var ju inte så kul. Tack vare att matte Anna fick höra om mig och bestämde sig för att ta hand om mig. Det var inte meningen att jag skulle vara kvar. Men det vart jag och det är jag tacksam för. för utan matte Anna så hade jag nog inte klarat mig. Hon och hennes mamma klippte bort ALLA tovor jag hade i min päls. Nu så är jag en glad kille som bor med matte Anna, Jemina & Trigun. Jag trivs med mitt nya liv, har varit hos henne i ett år nu.
  Tassiga kramar från Hellraiser, Jemina, Trigun & matte Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *