Veckans Triton om väsande gäst

Det väser, spottar och fräser innanför ytterväggen på gaveln av det lilla redskapsskjulet ute på gården. Mest ilsket låter det när jag försöker gräva mig in bakom klematisen och stoppa in tassen där.

I flera dagar har lillebror Artemis och jag hört att det rört sig därinne och hållit koll. Men i torsdags morse rörde det sig så påtagligt att vi bara måste försöka ta reda på vad det är för inkräktare som håller till där.

Det var då  husse och matte för första gången fick höra hur det lät, när jag stoppade  in tassen under huset. Fortfarande vet ingen av oss vad det är som håller till där, och lär knappast få veta det heller förrän vi river det lilla röda huset.

Visst har lillebror Artemis och jag sett små möss pila in under där både då och då. Men ett så irriterat väsande läte, som den här hemlige gästen ger från sig, kan då ingen söt liten husmus frambringa.Husse har försökt komma åt hålrummet under ytterväggen inifrån redskapsskjulet, men det går inte det heller. Det enda husse och matte minns är att det kröp fram en orm, som matte trodde var en snäll snok, just här för många år sedan.

Hon tyckte förstås att det skulle vara trevligt att ha en liten oskyldig trädgårdssnok i buskarna. Så hon kollade med husse som också han tyckte att det gick för sig.

Det var bara det att matte hade kollat för dåligt med ormen och inte uppmärksammat zick-zack mönstret på dess rygg. Och när hon väl gjorde det, var det redan för sent!

För oturligt nog visade snoken sig vara en huggorm, som såg till att bita katten Oskar så han fick lov att åka till djursjukhuset. Tassen gjorde nämligen rejält ont och svällde upp så den lär ska ha sett ut som en elefantfot. Vad nu en elefantfot är för någonting?

Det gjorde förstås husse och matte jätteskraja när jag nu var här och petade med tassen. Men det gick bra, även om den objudne gästen låter fruktansvärt illa när jag försöker gräva mig in.

Så nu har matte puttat tillbaka jorden och ställt en massa blomkrukor framför. Förhoppningen är att den som bor där ska smyga  ut i hörnet på huset, som ligger alldeles utanför av staketet.

Den vägen försvann huggormen förra gången, och efter det har ingen sett någon mer orm här. Men vad annat än en orm skulle det kunna vara som väser så irriterat. Det vet då varken husse, matte eller lillebror Artemis och jag. Vi vet förresten inte heller om en orm kan väsa!

Hur som helst får vi väl försöka hålla tassarna i styr och hoppas inkräktaren ger sig i väg. I väntan på det övergår jag till veckans frågor, som verkligen visade att ni är väl bevandrade i den grekiska mytologin.

Triton är nämligen havsguden Poseidons son. Artemis är tvillingssyster till Apollon och jaktens gudinna. Lägg märke till gudinna, så lillebror har alltså ett flicknamn!!! Men det vet han inte, och som jag brukar säga. Det man inte vet, det lider man inte av!

Tre vinnare som utförligt svarat rätt och har trisslotter att vänta med posten är Inga-Lill Hägg Arvidsson, Lima, Elin Lökeberg Wallberg, Säter och Sara Wester, Sandviken.

Grattis, säger jag till er och tackar för alla utförliga svar och trevliga mejl. Fortsätt kommentera och ställ gärna frågor. Jag svarar så gärna och tar lillebror till hjälp om det behövs!

Tassekram från sibiren Triton med lillebror Artemis

8 svar på ”Veckans Triton om väsande gäst”

 1. En igelkott fnyser som när man andas häftigt genom näsan. Hoppas det är en sån ni har! 🙂

 2. Hej Lillemor! Det skulle vi också hoppas, för igelkottar är det bästa matte vet. Såna små gynnare har det funnits här förut, som ätit ur mattes hand, så ”kottarna” vet matte hur låter. Det här väsandet låter mycket ilsknare.
  Tassekram Triton & Artemis

 3. Sån spännande berättelse Triton,kanske du ska ta matte och husse till hjälp och rigga en webbkamera där..då får du spännade tv i arbetsmaskinen.
  Tack för din Blogg.Den är liksom en saga,man vill höra mer,och mer och vi väntar som vanligt på den varje vecka.

 4. det kan vara en ekorre eller en grävling bägge dessa fräser väldigt när de blir trängda

 5. Men va spännande, jag gissar på grävling eller vessla, dom fräser ilsket säger min matte. Hoppas vi får höra fortsättningen.
  Tassekram/Fialotta å Stensture

 6. Hej Triton!
  Nu hoppas jag verkligen att det är något snällt djur och ingen huggorm som bor under det lilla huset. För i sådana fall ber jag dig att passa tassarna noga. Själv blev jag biten av en huggis för en vecka sedan och har varit konvalescent sedan dess. Jag har till och med fått bo på djursjukhuset en natt. Ont gör det också.
  Det värsta är att det inom ett par, tre veckor kan komma eftersviter av giftet som gör att man dör långt efter själva bettet. Så min matte är fortfarande väldigt orolig.
  Akta tassarna, du och lillebror.
  Tassekram/Molly

 7. Hej Molly! Tack för dina varningens ord. Lovar försöka hålla tassarna i styr. För nog är det en orm vi har här alltid, det är jag nästan säker på. Hur som helst är det viktigaste just nu att du tar det lugnt och kryar på dig efter det du varit med om. Tänker på dig och har hört att det är viktigt att vila efter att ha blivit ormbiten.
  Tassekram Triton med lillebror Artemis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *