Veckans Triton om allergener

Det talas om att gå över ån efter vatten och att inte se skogen för tallar. Och visst är det lätt att bli hemmablind kom jag på i går.

För jag har ju alldeles glömt att berätta att lillebror Artemis och jag är vänliga i dubbel bemärkelse. Vi är inte bara vänligt sinnade utan också vänliga mot människor som tycker om katter men inte tål att umgås med dem.

Jag tänker alltså på människor som är allergiska mot katter. Vi har haft påhälsning av flera stycken, som kommit för att de velat testa att gosa med oss.

De har klarat det utan att reagera med rinnande näsa och kliande ögon och andnöd. Och det lär ska bero på att vi sibiriska katter saknar, eller nästan saknar, nånting som heter FEL D-1. Ett protein som andra katter har och som orsakar allergi hos många människor.

Att vi sibirer är vänliga på det här sättet har länge varit känt i kattkretsar. Men nu har också de lärde vid universitetet UC Davis i USA  kunnat bevisa att det verkligen förhåller sig så här.

Självklart finns det människor som ändå  inte tål oss, då allergi är väldigt olika hos olika människor. Runt om i landet finns det därför testhem med sibirer, som allergiker kan besöka för att känna hus det känns.

Vi är inget sådant testhem, men självklart är du som bor i närheten välkommen hit och ”nosa” på oss. Matte har själv kompisar som tvingats flytta sina tidigare katter, just på grund av allergi, men nu lever gott med sina sibirer.

Så vi har verkligen sett på nära håll att det är sant. Och även de som reagerar på oss sibirer gör det mindre än på andra katter. Så vill du testa är du välkommen att höra av dig.

På tal om välkommen så funderar jag starkt på att ha Öppen Trädgård, här hemma sista söndagen i juli, för att få visa upp mig och mina älskade rosor. Lillebror Artemis kommer naturligtvis också att vara med, men som ni vet så är han fortfarande lite försiktigare än jag.

En fika i trädgården och lite ”kattsnack” hoppas matte och jag att skulle sitta bra. Jag återkommer om det nästa söndag, men ni får gärna redan nu mejla matte om ni känner för att hälsa på oss. Adressen är som vanligt pia.persson@dt.se

Vill också passa på att tala om att nästa helg, både lördag och söndag, är det kattutställning på DalaTravet Romme i Borlänge. Lillebror Artemis och jag ska inte vara med, men matte ska i vanlig ordning dit och skriva för prasseltidningen fast hon har semester.

Det må hon nu göra, då hon lovat på hedersord att lämna arbetsmaskinen hemma hos mig. Så jag spånar vidare på min Öppna Trädgård helgen därpå och hoppas vädergudarna är med mig.

Det har varit lite si och så med det den här veckan. Ett par hela dagar har faktiskt kort och gott regnat bort. Men inget ont som inte har något gott med sig!

Det bästa med alldagsregn är att springa ut och blöta ner sig för att komma in och bli torkad torr av matte. I början är hon hur gullig som helst, men på tionde vändan och tjugonde torkningen börjar hon knorra.

Fast som den matte hon är, fortsätter hon torka ändå. Både lillebror och mig ända tills det slutar regna!

Tassekram från sibiren Triton med lillebror Artemis

3 svar på ”Veckans Triton om allergener”

 1. Hej Triton. Visst är det väl underbart att inte skapa allergi. Jag tycker så synd om dom som inte kan träffa katter. Själv är jag inte allergisk och kommer gärna och ”nosar” på både dej och Artemis.
  Hej då ”gullegubbar”, vi ses.

 2. Hej!
  Jag är lite allergisk mot en del katter men andra går bra. Min nuvarande katt kommer från katthuset i Borlänge. Där kunde jag gå och nosa på fler, en del gick inte alls, andra var det inga problem med.
  Vill rekommendera ett besök på katthuset om man är i tankar att utöka familjen.

 3. Hej Lyckostar,jag tycker så synd om det som har allergier !
  Tänk om man kunde säga PUFF,PUFF kom aldrig igen ! Så skulle all allergi vara borta , men det är bara en dröm !
  Grabbar & Husse , sköt Er medan Matte är och jobbar för prasseltidningen !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *