Veckans Triton om Triton Sund

Grattis, säger jag i dag på självaste Elitloppsdagen till Helena Karlsson i Svärdsjö, Lotta Leksell Pros i Stora Skedvi och Maria Loov i Ludvika. Ni är veckans vinnare, som visste att den namne jag efterlyste var travstjärnan Triton Sund!

Trisslotter med miljonchans kommer med posten, och om nån undrar hur jag kan känna till Triton Sund, så är det helt och hållet mattes förtjänst. Han var en av hennes favoriter på travbanan när jag kom, och då kollade vi tillsammans på honom i tv-apparaten om lördagarna.

Jättekul att det var så många som svarade, och bara ett par som gissade fel. Men hu då, vilken pärs jag råkade ut för när matte med teknikens hjälp skulle dra fram tre vinnare.

Ett tryck raderade av misstag hela mappen med inskickade svar, fast vi inte alls bett om det. Och jag såg hur matte bleknade och hörde  hennes hjärta bulta, där jag satt på skrivbordet mellan arbetsmaskinen och henne.

Katastrofen var ett faktum, och ingen på tidningen här i Falun kunde  hjälpa oss. Vi var helt utlämnade med tävlingsmappen på rymmen i rymden!

Matte var förtvivlad och letade som en dåre  i sina papper. Där hittade hon till slut ett nummer till nåt som kallas Mitt-Medias IT- jour i Gävle.

Där svarade till våran lycka en jättetrevlig Joakim Sandin. Han fick en massa siffror av oss och kunde jaga fatt på den förrymda mappen och stoppa tillbaka den i arbetsmaskinen.

Vilken skön kille, den där Joakim!!! Han räddade dagen här hemma, och vore han här skulle jag ge honom en riktig tassekram! Men han får ha den att fordra så länge…

På tal om att jaga ifatt, så hände det i går, som inte ska få hända. Jag knep min första lilla sparvilunge på bordet ute i trädgården! Matte hörde den skrika till bakom blomkrukan men hann inte få stopp på mig.

Jag kände att jag bara måste  få smaka på att ha den i munnen en stund. Fast matte ville annat och snart hade jag bara att lämna ifrån mig den. Nu var det inte så farligt som det kan låta, för sparvilungen var precis lika oskadd som alla andra jag tagit har varit när när jag släppt dem.

Så efter den liten stund i mattes trygga famn, satte hon bara lugnt upp handen och släppte upp den till sina oroliga syskon och föräldrar i våran lönn. Här envisas de små tokstollarna med att sitta året om, fast lillebror Artemis och jag ligger ute på gården och lurar i buskarna.

Lillebror Artemis var förresten nära att knipa stora svarta pappa Kaj, när han var på farstukvisten och hämtade mat åt sina småttingar på taket bredvid. Fast jag tror att lillebror innerst inne vet att de två fåglarna med silverögon tillhör familjen och bara ville skrämmas lite.

Min uppgift är nu att lära lillebror Artemis att aldrig skada någon liten fågel. Men det är förstås lättare sagt än gjort, så liten och busig som han är.

Jag jobbar i alla fall på det och tänker inte ge upp. För det går faktiskt alldeles utmärkt att ha en fågelunge i munnen utan att skada den det minsta. Och fast den nu klarar sig oskadd, så  lär den sig förhoppningsvis ändå att vara lite försiktigare i fortsättningen.

Jag tror att jag tog fem små sparvilar i fjol utan att göra en enda av dem illa. Och jag är nästan säker på att de känner att jag är snäll och bara vill varna lite. Det låter som en saga, men det är faktiskt alldeles sant!

Nu börjar jag äntligen känna att jag riktigt är på gång och börjar längta ut i skogen. Lillebror är också på väg att bli glad och komma igen. Så nu i veckan vi har varit ute och gått i sele tillsammans på allmänningen.

Men om han är färdig att följa med ut i skogen än får framtiden utvisa. Vi får först se hur det går när han ska till veterinären och vaccinera sig nästa vecka. Han passar kanske bäst under buskarna här hemma ett tag till.

Jag har redan klarat av veterinären och väntar nu bara på att solen och värmen ska komma tillbaka. Till dess sköt om och var rädda om er, så hörs vi snart igen!

Tassekram från sibiren Triton med lillebror Artemis

2 svar på ”Veckans Triton om Triton Sund”

  1. Åh tack så mycket Triton! Och naturligtvis tack till Artemis samt matte och husse också som ser till att allt fungerar för dig: vardagen med mat, lek och omtanke samt det elektroniska… även fast det sistnämda inte alltid är samarbetsvilligt! Jag längtar efter mina egna kattdamer, Missia och Tassa. Det är tråkigt att vara ifrån dem när man jobbar men resten av människofamiljen tar väl hand om dem 🙂

  2. Du är lika underbar som alltid..du är klok som gör som matte säger;släpper taget om pippisarna och sen är du ju så go´storebror.Nu när du går på promenad med lillebror och visar han hur saker ska göras är du en rar storebror. Det är ett jobb det med för en katt!
    kram o tass från Maya & Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *