Veckans Triton om plask och jakt

Vintern kom plötsligt men försvann lika fort. Det var knappt så jag hann ut och känna på snön, förrän den blev till en smutsig sörja och började gå bort.

Så nu är det lite deppigt. då matte till och med ställde in kvällspromenaden i blötan i går kväll. Den som är jätteviktig för mig om jag ska kunna att hålla ställningarna i kvarteret och se till att ingen annan tar över.

Men på ett sätt förstår jag matte, då det fastnar jättemycket blött kladd i tofsarna under tassarna. Det är lika illa på gården fast lite renare än ute stan. Och efteråt är det ett evigt torkande, innan jag får tassa igång arbetsmaskinen och sätta klorna i bloggen.

Tur jag har ett jobb att sköta en sån här grå dag mellan höst och vinter. Jag brukar annars säga att det inte finns nå´t dåligt väder bara dåliga kläder. Det är ju därför jag satt vinterpäls, men till vilken nytta nu i den här blötan.

Hur som helst går det bra att ha kul inomhus också! Om inte annat kan ju storebror  Nisse och jag  kolla på lillebror Artemis när han kör vattenleken som den värsta flodhäst.

Nåja. det kanske var att ta i, men det är då ingen hejd på hans vispande med tassarna i vattenskålen när han drar igång. På en liten stund har han nästan skvättat ur allt vatten och ödelagt hela golvet runt omkring.

Sen är han nöjd och slickar i sig lite av vattnet, som är kvar i skålen, innan han plaskar iväg på blöta tassar och letar på nå´n favoritleksak att gosa med. Varför han gör som han gör flera gånger om dan är det ingen av oss här hemma som förstår.

Det allra bästa lillebror Artemis vet är två små tygfiskar, som storebror Nisse fick i present på sin 15-årsdag. Då hade de långa vackert viftande stjärtfenor av äkta fjädrar. Men fjädrarna åkte förstås av med blixtens hastighet så fort lillebror fått låna fiskarna.

Det spelar nu honom ingen roll. Han älskar ändå att gå omkring och bära på de små stjärtlösa tygfiskarna. Och matte har förgäves försökt hitta nya fiskar med fjädrar åt Nisse, som förstås förlåtit lillebror snäll som han alltid är mot allt och alla.

Måste väl också imponera lite med att berätta att lillebror Artemis och jag faktiskt tog en duva ute på gården häromdan. Jag ville förstås bara fånga den utan att göra den illa. Men lillebror ville annat!

Han blev alldeles vild, och hade matte inte upptäckt vad som hänt, och räddat den luggslitna, chockade fågeln, så hade det säkert gått riktigt illa. Men tack och lov lyckades matte få tag fågeln, och sno undan den från lillebror, utan att han hann fatta vad som hänt.

Matte tog med sig duvan in och bäddade ner den mjukt i en stor papperskasse. Den ställde hon sen  i ett lugnt och tryggt rum. Då var den så chockad att den bara låg och andades jättefort, men efter en timme hade den repat sig och blivit tvärilsk.

Faktiskt höll den på att skrämma slag på matte, när hon stack ner handen för att stoppa ner lite fågelnötter som alla duvor älskar. Så då åkte lillebror och jag in i all hast, medan matte tog ut kassen på trappan.

Där lade hon försiktigt omkull kassen för att se om duvan var stark nog att knata ut på egna ben och vilja ge sig iväg. Och se det var den och det ville den!

Lillebror och jag låg förstås tryckta alldeles innanför ytterdörren och höll andan. På bara några sekunder hade duvan lyft och flugit upp och satt sig på uthustaket. Jag var glad för det, men lillebror tror jag inte förstod riktigt att det var ”hans” duva.

För han störtade ut och fortsatte nosa efter sin fågel hela dan och fortsatte även på samma sätt dan efter. Jag måste försöka lära honom att man visst får jaga och ta fåglar, men att man inte får göra dem illa. Hoppas verkligen min rara lillebror vill lära sig det!

I samma veva kom på kom jag på att jag  lovat att berätta om hans bus förut, och nu har ni i alla fall fått se lite hur den lilla söta ”dockan” far fram här hemma. Så som sagt skenet bedrar,  och som synes han har ingenting emot att ståta i lånta fjädrar!

Tassekram från sibiren Triton 54 veckor ung och 6 300 gram tung

12 svar på ”Veckans Triton om plask och jakt”

 1. Haha, underbart att läsa om Artemis vattenlek då min honkatt beter sig likadant! Har inte heller listat ut varför i hela friden hon gör så! Kommer du på orsaken får du gärna berätta det i din blogg, hah:)

  Låter som ni alla tre haft en toppen vecka!
  Låt oss hoppas att nya veckan blir lika händelserik!

 2. Vilka fina bilder du har på dina vackra katter och vad du är duktig på att skriva så underhållande och tack för att du delar med dig!

 3. Tack för det Ewa, och vi hoppas förstås att du fortsätter hänga med oss i bloggen, för det händer spännande saker hela tiden.
  Matte Pia och ”Pojkarna”

 4. Tänk om det vore söndag lite oftare så att vi fick läsa om dessa gulliga missar. En vecka är så lång när man längtar. Lillebror ser så härlig ut i vattenskålen. Jag kände en ” Nisse ”, som tyckte att det var spännande med vattenkranen i köket. Han försökte gång på gång att ta i vattnet.
  Tack Triton för att du delar med dej av dina upplevelser. Och tack Pia för att han får låna din arbetsmaskin.

 5. Eliza, jag blir så glad att höra att du längtar efter mig och mina bröder, och det blir matte med!
  Tassekram från Triton

 6. Lovar dig Isabel att försöka ta reda på vad det är för vattenlek lilllebror Artemis roar sig med. Fick just i kväll veta att en kattpojke i Hedemora gör precis likadant utan att någon lyckats lista ut varför. Men jag jobbar på det, var så säker!
  Tassekram från Triton

 7. Det där med att röra om i vattskålen kan vi inte fatta, enda gången som vi stoppar tassen i skålen är om den är tom. Då kan vi köra den fram och åter över golvet, bara för att göra tvåbeningarna uppmärksamma på, att skålen är tom. Våran reservmamma brukade vända upp och ned på skålen när den var tom. Jag (Illerson) testade det en gång men tyvärr så var det vatten kvar i den och mina tassar blev väldigt blöta. Så det har jag aldrig gjort om.

  Här är det oxå vitt överallt och idag har vi drygt minus 15 grader, inte kul att gå ut för att göra ettor och tvåor. Jaga småpippisar har vi slutat med men ”Kurre Ekorre” han får sig en svängom ibland när andan faller på, hihi.

  Taxkramisar.

 8. Hej Triton! Jag undrar hur duktig du är på att göra ren din päls? Klarar du att hålla den så fin på egen hand eller måste matte hjälpa dig med borsten? Och hur ofta borstas du? (Frågan gäller förstås dina bröder med)/Lillemor

 9. Hej Lillemor! Tro det eller ej men pälsen sköter sig nästan själv. Jag går bara ut och fluffar upp den i friska luften och putsar lite här och där med tungan när det behövs. Visst drar matte kammen genom då och då, men jag lossar inte ett strå så det är då helt överflödigt.

  Tassekram från Triton

 10. Hej Hillman & Illerson! Visst gillar jag vintern, men med 15 grader kallt redan nu lider jag faktiskt med er. Här är det bara ett par grader och strålande sol nu mitt på dan. Hoppas det blir så hos er också.
  Tassekram från Triton

 11. Hej Triton, Nisse och Artemis!
  Jag heter Ragnar och läser er blogg varje vecka…jag gör samma sak jag med med vattenskålen…står där och stänker med vattnet..och finns det inget vatten i våran skål så tar jag hundens och gör likadant…även inne i badrummet sitter jag och skvätter upp vatten ur brunnen…varför jag gör det undrar matte och det vet inte jag det rätta svaret på men jag skulle tro det är för att jag tycker det är jätteskoj…och så kommer ju matte med moppen när jag far fram…kram

 12. Hej Ragnar! Ja, du ser det här är ingen lättlöst gåta, då inte ens du själv är riktigt säker på varför du vispar ur vattnet. Men det är, som jag skrivit nån gång förut, inte alltid man vet varför man gör som man gör. Men jag fortsätter forska och återkommer i ämnet.
  Tassekram från Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *