Veckans Triton om arsenik och gamla slip


Mitt i härligheten av blå och gula penséer började jag redan i morse att fira nationaldagen. Fira och blogga fortsatte jag sedan med ända tills ovädret bröt lös.

Så här brukar jag vila ut och samla intrycken mot de nya ofarliga slipersen utanför våran gård och kunde väl därför inte tro att det var farligt att gå på den där gamla stockbiten ute på allmänningen.

I vintras var mitt klätterträd bara omgivet av en risig klematis, men nu är den härligt grön och full i knopp. Säkert för att jag har tuktat den så hårt, när jag klättrat upp och ner i trädet.

Hu då, så mörkt det blev, och nu börjar det smälla också. Då är det bara att krypa ner och gömma sig och ta en ”tuppis” medan åskan dundrar på som bäst över Elsborg.

I dag är det nationaldagen och det har jag förstås firat i den stora blomurnan med penséer i svenska flagggans färger gult och blått. Där låg jag redan i morse och tjuvåt späda rosenknoppar och rosenskott när husse och matte kom ut på gården.

Och ingen kunde ju blir sur på mig för det, när det var nationaldag och allting! Fast fortsätter jag att gnaga av skotten och knopparna, som gömmer sig bland penséerna, så blir de nog inte så glada.

Annars har det varit en bra vecka med sommarväder och massor av insekter att fånga. De gör mig alldeles lycksalig, och jag knaprar humlor, skalbaggar och flugor så det knastrar mellan tänderna. Fortsätter det så här är jag snart självförsörjande på småkryp.

Nog om det. I stället måste jag berätta vad som hände under mattes och min promenad på allmänningen i tisdags kväll. Då råkade jag nämligen ut för nånting ruskigt, som kunnat sluta riktigt illa, och som jag vill varna alla katt- och hundkompisar för.

Jag trampade nämligen på en gammal slipersbit, som blivit brännhet av solen och läckte nånting svart segt som kallas kreosot. En sorts farlig tjärna, som innehåller nånting jättegiftigt som heter arsenik.

Plötsligt efter att ha passerat slipersen började allt grus fastna under tassarna på mig. Jag sparkade allt jag kunde i luften för att skaka av mig stenarna, men det var tji! Fast snart hade tjäran torkat i mina hårtofsar under tassarna och det märktes inget mer av den.

Inte förrän matte strax efteråt gick samma runda, med storebror Nisse, och upptäckte den läckande slipersen. Då förstod hon vad det var för farlig tjära jag trampat i och skyndade hem för att se hur jag egentligen såg ut under tassarna.

Matte blev förstås jätteorolig, när hon kände hur jag stank kreosot under tassarna, och hon var livrädd för att jag skulle ha slickat i mig av den giftiga tjäran. Så det blev full fart upp i badrummet, där hon först försökte kamma ur så mycket som möjligt med en finkam.

Därefter schamponerades mina tassar mer än ordentligt. Men det räckte ändå inte, utan sen smörjde hon in höger fram och höger bak med såpa. Den fick verka en stund, innan tassarna duschades igen både länge och väl.

Matte ringde också jouren på djursjukhuset och berättade vad som hänt. Hon fick då rådet att ge mig mjölk, som skulle binda giftet om jag misstänktes ha slickat i mig av kreosotet.

Problemet var bara att jag inte dricker mjölk. Så det fick bli vispgrädde istället, och det slukade jag massvis. Det slutade lyckligt för mig, men tänk på det här om det är solvarmt och ni passerar gamla slipers som börjat läcka. Det svarta kletet är jättefarligt at få i sig!

Måste också passa på att berätta att min ”gam-matte” Marianne från Brandalsund, där jag kommer ifrån, har varit hit och hälsat på mig i veckan. Och visst kändes det lite speciellt, då jag har både pappa och mamma hemma hos henne och hon väckte gamla minnen till liv med doften därifrån.

Hon tycker i alla fall att jag är jättefin, och jag tyckte mig höra att hon lurat i matte att ställa ut mig i Borlänge till hösten. Vad nu det betyder, då jag knappast kan tro att matte ställt ut någon katt i förut.

Vad jag förstår har alla före mig fått vara inne och hemma och sluppit utställningar!

Men mer om det sen, för nu börjar det åska som bara den. Så då måste jag sluta för i dag och krypa ner nånstans och bara mysa medan det smäller färdigt runt omkring mig.

Tassekram från sibiren Triton 31 veckor ung och 4 900 gram tung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *